Ako si zariadiť terasu od dlažby až po nábytok, aby poskytovala príjemné útočisko

Ako si zariadiť terasu od dlažby až po nábytok, aby poskytovala príjemné útočisko

Mať miesto, kde môžete relaxovať, tráviť voľný čas s rodinou alebo priateľmi a organizovať najrôznejšie oslavy na čerstvom vzduchu, je sen snáď každého. Takým miestom je jednoznačne terasa. Nezáleží na jej veľkosti, môže sa jednať o menšiu terásku s posedením, ale aj o rozľahlý záhradný priestor. Všetko záleží len na tom, ako si také miesto zariadite.

 

Terasu si môžete ozvláštniť a spestriť výberom vhodného nábytku, zaujímavou a funkčnou podlahou alebo inými doplnkami. Celkový proces sa vám možno môže zdať zdĺhavý, ale výsledok vás určite nesklame a budete radi, že ste sa do toho pustili.

Vyberte si konkrétny štýl

Pri navrhovaní terasy je dôležité začať výberom konkrétneho štýlu. Od zvoleného štýlu sa bude odvíjať každé rozhodnutie o návrhu, od nábytku až po podlahu a strešnú krytinu.

 

 

Pri výbere zvážte faktory, ako je región, priemerná teplota, zrážky a miestne poveternostné podmienky.

Tradičný štýl s drevenými prvkami

Ide o obľúbenú voľbu, najmä pre vidiecke prostredie. Vytvára útulnú a rustikálnu atmosféru. Môžete sa rozhodnúť pre hrubé, neošetrené drevo s ručne vyrezávanými detailmi, alebo zvoliť rafinovanejší vzhľad – povrch ošetrený farbou na drevo vytvárajúci lesknúcu sa ilúziu. V tomto štýle sa bežne používa prírodné drevo a kameň.

 

Moderný štýl

Tento štýl kombinuje moderné materiály, ako je kov, sklo a technológia. Najlepšie sa hodí na priestranné terasy, pretože v menších priestoroch môže pôsobiť stiesnene. Kľúčovými prvkami sú minimalizmus, funkčnosť a čisté línie. Farebná paleta býva chladná a striedma s kontrastmi, ako je čierna a biela.

Starožitný štýl

Návrhy v tomto štýle vyžadujú dostatok priestoru a finančných prostriedkov. Často obsahujú luxusné materiály, ako je mramor, prírodný kameň a keramika. Podlahy sú obvykle z kameňa alebo mramoru, čo si vyžaduje pevný základ v podobe betónovej základovej dosky.

Minimalizmus

Tento dizajnový štýl sa zameriava na jednoduchosť a funkčnosť. Zahŕňa iba nevyhnutné vybavenie a minimálne dekorácie. Minimalizmus kladie dôraz na kompozíciu, ktorá pôsobí moderne, ale zároveň veľmi stroho.

 

Výber správneho riešenia interiérového designu pre vašu terasu alebo vidiecky dom môže byť náročný. Ak si nie ste istí, hľadajte inšpiráciu v okolí, na internete, alebo využite softvérových dizajnérov.

Výber správneho materiálu pre vašu terasu: Drevo, kameň, drevoplastový kompozit alebo betón?

Pri stavbe terasy je výber správneho materiálu zásadný. Hlavné možnosti, ktoré treba zvážiť, sú drevo, kameň, drevoplastový kompozit alebo betón.

Drevená terasa: výhody a nevýhody

Drevené dosky vytvárajú útulnú a hrejivú atmosféru a pri silnom slnečnom žiarení sa nadmerne nezahrievajú, čo umožňuje chôdzu naboso. Drevené terasy však vyžadujú pravidelnú údržbu a niektoré druhy dreva sa môžu ľahko poškodiť. V porovnaní s inými materiálmi sú tiež menej odolné a vplyvom slnečného žiarenia môžu meniť farbu.

 

Existuje niekoľko typov dreva, ktoré sú vhodné na stavbu terasy. Každý typ má svoje špecifické vlastnosti a výhody, ktoré treba zvážiť pri výbere materiálu pre vašu terasu.

Dub

Dubové drevo je známe svojou pevnosťou a odolnosťou voči poveternostným podmienkam. Je to tvrdé drevo s výraznou textúrou a prirodzenou odolnosťou proti hnilobe. Dubová terasa prináša do priestoru krásny rustikálny vzhľad.

Smrek

Smrekové drevo je často používané pre terasy vďaka svojej cenovej dostupnosti. Je to mäkké drevo, ktoré je ľahko spracovateľné, ale vyžaduje pravidelnú údržbu a ochranu proti hnilobe.

Tropické drevo

Tropické drevá, ako je merbau, bangkirai alebo teakové drevo, sú známe svojou prirodzenou odolnosťou proti hnilobe a poveternostným podmienkam. Sú to veľmi tvrdé drevá s exotickým vzhľadom. Pri výbere tropického dreva je dôležité dbať na jeho pôvod a či je certifikované ako udržateľné, pretože rozmach týchto materiálov sa podieľa na odlesňovaní dažďových pralesov.

Smrekovec

Smrekovcové drevo je obľúbenou voľbou pre terasy vďaka svojej odolnosti voči poveternostným vplyvom a prirodzenej odolnosti proti hnilobe. Má krásnu zlatooranžovú farbu, ktorá s časom dozrieva do striebornošedej.

WPC – Drevoplastový kompozit: výhody a nevýhody

Drevoplastový kompozit je moderný materiál vytvorený zo zmesi týchto materiálov. Terasy z WPC získavajú na obľube vďaka svojej trvanlivosti, nízkym nárokom na údržbu a absencii triesok. V porovnaní s drevenými doskami sú menej náchylné k poveternostným vplyvom. Možno však očakávať mierne zmeny farby a WPC má tendenciu sa na priamom slnku viac zahrievať. Napriek tomu, že sa dosky WPC dodávajú v rôznych farbách, chýba im typická kresba dreva.

Kamenná terasa: výhody a nevýhody

Kameň je najrobustnejším variantom pokrytia terasy. Odoláva všetkým poveternostným podmienkam a vydrží desiatky rokov. Kamenné terasy sa však môžu na slnku veľmi rozpáliť, takže je nepríjemné po nich chodiť naboso.

 

Výber svetlých kameňov môže znížiť absorpciu tepla. Kameň síce neponúka takú pohodu ako drevo alebo WPC, ale vyžaduje minimálnu údržbu. K dispozícii je mnoho možností, od dlažobných kociek cez jemnú kameninu až po prírodný alebo betónový kameň, ktoré poskytujú rozmanitú škálu vzorov a vyhotovení.

Betón: výhody a nevýhody

Ďalšou možnosťou pre terasu je zvoliť betónovú podlahu, vo vyhotovení veľkoformátových betónových dlaždíc alebo celej betónovej plochy. Betónová podlaha ponúka množstvo výhod, ktoré ju robia populárnou voľbou pre moderné terasy.

 

Betón je trvanlivý, odolný a ľahko sa udržuje. Vydrží dlhodobé expozície poveternostným vplyvom a nevyžaduje toľko údržby ako iné materiály. Betónová podlaha je taktiež schopná odolávať zaťaženiu a je vhodná pre rôzne klimatické podmienky, vrátane zmien teploty a vlhkosti.

 

Vďaka širokému výberu povrchových úprav a farebných možností je možné betónovú podlahu prispôsobiť individuálnym preferenciám. Môžete zvoliť textúrovaný povrch, aby sa podlaha podobala kamennému obkladu, alebo vybrať rôzne odtiene a vzory, ktoré doplnia dizajn vašej terasy.

 

Betónová podlaha taktiež ponúka stabilitu a rovnomernosť povrchu, čo je výhodné pre umiestnenie nábytku a pohyb na terase. Je tiež možné integrovať do betónovej podlahy ďalšie prvky, ako sú osvetlenie, zapustené kvetinové záhony alebo dekoratívne vzory.

 

Betónová podlaha je teda praktickou a štýlovou voľbou pre terasy, ktorá dodá moderný vzhľad a vydrží dlhodobé používanie.

Výber správneho vonkajšieho nábytku

Pri zariaďovaní terasy je výber správneho vonkajšieho nábytku zásadný na vytvorenie pohodlného a príjemného priestoru. Tu je niekoľko kľúčových aspektov, ktoré treba mať na pamäti:

Odolnosť

Hľadajte nábytok vyrobený z odolných materiálov, ktorý odoláva poveternostným vplyvom. Rozhodnite sa pre materiály odolné voči vplyvom počasia, ako je teakové drevo, kované železo, hliník alebo syntetické prútie. Tieto materiály sú známe svojou schopnosťou odolávať slnku, dažďu a zmenám teplôt bez toho, aby sa znehodnotili.

Pohodlie

Spôsobom, ako zariadiť útulné posedenie na záhrade, je jednoznačne orientácia na pohodlie.

 

Uprednostnite pohodlie výberom nábytku s vankúšmi a sedadlami, ktoré poskytujú dostatočnú oporu. Zvážte hĺbku a ergonómiu sedenia, aby ste zaistili príjemné leňošenie alebo stolovanie. Pokiaľ je to možné, vyskúšajte nábytok, aby ste posúdili úroveň jeho pohodlia.

Štýl a dizajn

Vyberte nábytok, ktorý dopĺňa celkovú estetiku vašej terasy. Či už dávate prednosť modernému, rustikálnemu alebo tradičnému vzhľadu, sú k dispozícii rôzne štýly, ktoré vyhovujú vášmu vkusu. Venujte pozornosť detailom, ako je tvar, farba a povrchová úprava nábytku, aby ste zaistili, že zvýšia vizuálnu príťažlivosť vášho vonkajšieho priestoru.

Veľkosť a rozmery

Zvážte veľkosť terasy a dostupný priestor na umiestnenie nábytku. Zmerajte plochu, aby ste sa uistili, že sa nábytok pohodlne zmestí bez toho, aby priestor pôsobil preplneno alebo aby nábytok prekážal. Zvoľte ideálne veľké kusy, ktoré zachovávajú proporcie vzhľadom na rozmery vašej záhrady.

Údržba

Zhodnoťte úroveň údržby, ktorú zvažovaný nábytok vyžaduje. Niektoré materiály môžu vyžadovať pravidelné čistenie alebo ochranné ošetrenie, aby sa predĺžila ich životnosť. Pokiaľ dávate prednosť možnostiam s nízkymi nárokmi na údržbu, hľadajte nábytok, ktorý sa ľahko čistí a udržuje.

Flexibilita

Premýšľajte o tom, ako plánujete využívať svoj vonkajší priestor. Ak často hostíte svojich priateľov a rodinu, zvážte nábytok, ktorý sa dá ľahko prestavať alebo rozšíriť, aby sa doň zmestila väčšia spoločnosť. Modulárny nábytok alebo kusy s odnímateľnými vankúšmi ponúkajú flexibilitu na rôzne príležitosti.

Rozpočet

Stanovte si rozpočet na vonkajší nábytok a podľa možností uprednostnite kvalitu. Aj keď investície do kvalitnejších kusov môže byť spočiatku drahšie, obvykle vydržia dlhšie a z dlhodobého hľadiska poskytujú lepšiu hodnotu.

Najobľúbenejšie typy nábytku

Drevený nábytok

Drevený nábytok je klasickou voľbou pre záhradný priestor. Drevo prináša prírodný a teplý vzhľad, ktorý sa skvele hodí k vidieckemu alebo rustikálnemu štýlu záhrady. Najčastejšie používané druhy dreva pre záhradný nábytok zahŕňajú teakové drevo, borovicu, céder alebo akáciu. Drevený nábytok vyžaduje pravidelnú údržbu, ako je náter alebo ochrana proti poveternostným vplyvom, aby si udržal svoju krásu a odolnosť.

 

Kovový nábytok

Kovový nábytok je obľúbený pre svoju pevnosť, odolnosť a elegantný vzhľad. Najčastejšie sa používa hliník, oceľ alebo železo. Kovový nábytok je často ošetrený proti korózii a poveternostným vplyvom, aby vydržal vonku bez poškodenia. Tento druh nábytku je ideálny pre moderný a minimalistický design záhrady.

Ratanový nábytok

Ratanový nábytok je populárnou voľbou vďaka svojmu príjemnému vzhľadu a vysokej odolnosti voči poveternostným podmienkam. Môže byť vyrobený z prírodného ratanu alebo z syntetického vodeodolného ratanu, ktorý je odolný voči vlhkosti a slnečnému žiareniu.

 

 

Ratany sú často vybavené odnímateľnými čalúneniami, ktoré pridávajú pohodlie a štýl. Tento typ nábytku je obľúbený pre svoju odolnosť a jednoduchú údržbu.

Doplnky pre vašu terasu

Okrem nábytku existuje celý rad doplnkov, ktoré môžu pridať do vašej záhradnej terasy šarm a praktickosť. Tu je pár z nich:

Odpudzovače hmyzu

Ak si chcete vychutnať pobyt na terase bez rušenia hmyzom, zvážte použitie odpudzovačov hmyzu. Existuje mnoho druhov sviečok, lapačov alebo elektronických odpudzovačov, ktoré pomôžu udržať hmyz ďalej od vášho relaxačného priestoru.

Kvety

Kvety sú skvelým spôsobom, ako pridať farebný a živý prvok na vašu terasu. Vyberte rastliny, ktoré sa hodia do vonkajšieho prostredia a sú vhodné na klimatické podmienky v Slovenskej republike. Zvoľte kvety, ktoré kvitnú po celé leto, ako sú pelargónie, petúnie alebo levanduľa, a umiestnite ich do kvetináčov alebo závesných kvetinových košov.

 

Osvetlenie na terasu

Osvetlenie je dôležitým prvkom na vytvorenie príjemnej atmosféry na terase. Môžete využiť solárne svetlá, ktoré sa dobíjajú počas dňa a večer poskytujú jemné osvetlenie. Ďalšie možnosti zahŕňajú sviečky, lampióny, LED pásky alebo vonkajšie lampy, ktoré pridajú do priestoru teplé a útulné svetlo.

Hojdacia sieť

Hojdacia sieť je ideálnym doplnkom na relaxáciu a odpočinok na terase. Zaveste ju medzi dvoma pevnými bodmi, ako sú stromy alebo stĺpy, a vytvorte si pohodlný priestor na zdriemnutie, čítanie alebo jednoducho len na relaxáciu na čerstvom vzduchu. Hojdacia sieť je skvelým spôsobom, ako sa uvoľniť a vychutnať si pokojný okamih vonku.

 

Hrantík s čerstvými bylinkami

Ak máte radi čerstvé bylinky na varenie, môžete na terasu umiestniť kvetináč s bylinkami. Zvoľte obľúbené bylinky, ako sú bazalka, mätové lístky, petržlen alebo tymián, a pestujte ich vo vhodnom kvetináči. Môžete ich mať na dosah ruky, keď potrebujete okoreniť jedlo alebo pridať čerstvú vôňu do vašej kuchyne. Hrantík s bylinkami nielenže vyzerá dekoratívne, ale tiež prináša úžitok a chuťové výhody do vašich kulinárskych dobrodružstiev.

Vodný prvok

Ďalším zaujímavým doplnkom pre záhradnú terasu môže byť vodný prvok, ako je fontána alebo malý vodopád. Táto vodná dekorácia pridáva zvuk a vizuálnu atraktivitu do priestoru a vytvára relaxačnú atmosféru. Nielenže je to esteticky príjemné, ale taktiež vytvára pocit pokoja a harmónie, ktorý môžete vnímať počas relaxácie na terase.

Sklenené dózy na skladovanie potravín

Pokiaľ na terase radi grilujete alebo organizujete pikniky, sklenené dózy na potraviny sú praktickým riešením pre uchovanie a ochranu jedla. Sklenené dózy sú odolné a neprepustia pachy ani chute. Môžu byť tiež štýlovým prvkom na stole, keď servírujete jedlo alebo občerstvenie vonku.

Gril

Grilovanie je obľúbenou aktivitou počas teplých letných dní. Grilovanie na terase vám umožňuje pripraviť chutné jedlá vonku a zároveň si užívať príjemné prostredie. Existuje mnoho druhov grilov, vrátane plynových, uhlíkových, elektrických a keramických grilov. Vyberte ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám. Gril môže byť umiestnený na terase ako samostatný stojan alebo ako súčasť vonkajšieho kuchynského priestoru.

 

Umelý krb

Umelý krb je skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú pridať do svojej záhradnej terasy ohnivú atmosféru bez nutnosti klasického krbu. Umelý krb môže byť postavený z kameňa, betónu alebo iných materiálov a je vybavený horákom, ktorý vytvára realistický plameň. Poskytuje teplé svetlo a vytvára príjemnú atmosféru na posedenie a relaxáciu vonku. Umelý krb je tiež bezpečnejší a ľahšie sa udržuje ako tradičný krb.

Chladivý tieň

Nakoniec nezabudnite pridať akúkoľvek ochranu pred slnkom. Tá vám zaistí príjemné vonkajšie posedenie aj počas horúcich letných dní bez spálenia sa alebo nadmerného potenia. Zvoliť môžete klasické slnečníky, spoľahlivé markízy alebo prírodné popínavé rastliny, ktoré obrastú konštrukciu pergoly a vytvoria ilúziu tropickej oázy.

 

 

Tieto doplnky pridávajú do vašej záhradnej terasy osobnosť a funkčnosť. Vyberajte také doplnky, ktoré zodpovedajú vašim preferenciám a potrebám, a vytvorte si tak ideálny vonkajší priestor, kde si budete môcť užívať relaxáciu, spoločnosť a dobré jedlo.

Záver

Na záver možno povedať, že zariaďovanie vonkajšej terasy je skutočným umením, ktoré vám umožní vytvoriť si svoj vlastný raj pod holým nebom. S ohľadom na vaše potreby a osobný vkus môžete vytvoriť priestor, ktorý je príjemný, pohodlný a plný krásy.

 

Vyberajte starostlivo nábytok, doplnky a rastliny, ktoré vám pomôžu vytvoriť atmosféru, ktorú ste vždy chceli. Počas letných dní si budete môcť užívať osviežujúci relax na terase, stráviť príjemné chvíle s rodinou a priateľmi a vychutnať si krásy prírody.

 

Nezabudnite si užívať každý moment na svojej vonkajšej terase, pretože to je miesto, kde môžete nájsť pokoj a harmóniu v spojení s prírodou.

 

Pavel Horský, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

PODOBNÉ ČLÁNKY