Nábytok a doplnky: Ako si vybrať dekorácie

Nábytok a doplnky: Ako si vybrať dekorácie

Úloha nábytku a doplnkov

Náš domov je miestom, kde trávime väčšinu času, preto je prirodzené, že si chceme vytvoriť príjemné, intímne a radostné prostredie. Nábytok a doplnky v tom zohrávajú kľúčovú úlohu.

Domov je viac ako miesto na spanie a jedenie. Počas času, ktorý trávime doma, si chceme oddýchnuť, relaxovať a načerpať nové sily. K tomu musí byť nábytok a dekorácie nielen krásne, ale aj praktické. Harmónia farieb, tvarov a materiálov prispieva k tomu, aby sme sa cítili ako doma.

Výber dekoratívnych prvkov na doplnenie nášho domova

Zohľadnenie osobného vkusu

Keď si vyberáme dekoračné prvky do nášho domova, najdôležitejšie je, aby odrážali náš osobný vkus a prinášali nám radosť.

Zohľadnenie funkcie miestnosti

Pri výbere dekorácie musíme dbať nielen na krásu, ale aj na praktickosť. Dôležité je vybrať dekoráciu, ktorá zodpovedá funkcii danej miestnosti.

Dôležitosť farieb a vzorov

Farby a vzory výrazne ovplyvňujú náladu v miestnosti. Je dôležité, aby zvolené farby a vzory ladili medzi sebou aj s naším domovom ako celkom.

Dôležitosť veľkosti dekorácie

Je tiež dôležité, aby veľkosť dekoratívnych prvkov zodpovedala veľkosti miestnosti. Príliš veľké alebo príliš malé dekorácie môžu deformovať pomery miestnosti.

Harmonizácia miestnosti ako celku

Ako zladiť nábytok a dekorácie

Nábytkové a dekoratívne prvky musia navzájom ladiť. Nielen farby, vzory a materiály, ale aj štýl by mali byť v harmónii.

Úloha osvetlenia v domácej dekorácii

Osvetlenie výrazne ovplyvňuje náladu v miestnosti a vystavenie nábytku a dekorácií. Dôležité je, aby osvetlenie ladilo s funkciou miestnosti a zvýraznilo nábytok a dekoratívne prvky.

Z akých dekorácií si môžeme vybrať?

Výber dekoratívnych prvkov do značnej miery závisí od štýlu nášho domova, nášho osobného vkusu a funkčnosti miestnosti. Tu je niekoľko položiek, z ktorých si môžete vybrať:

 

Nástenné dekorácie : Nástenné obrazy, plagáty, maľby alebo fotografie môžu dodať miestnosti osobný nádych. K oživeniu stien môžu pomôcť aj nástenné hodiny, zrkadlá alebo ozdoby. Na rodinné fotografie si môžeme vybrať z niekoľkých unikátnych fotorámikov .

 

Rámy na obrazy

 

Koberce : Koberce miestnosť nielen zútulnia, ale dodajú aj atmosféru a farbu. Je dôležité, aby veľkosť a štýl koberca ladili s miestnosťou.

Textílie : Záclony, vankúše, prikrývky, obrusy atď. môžu dodať miestnosti jemnosť a teplo a pomôcť vytvoriť farebnú schému.

Rastliny : Izbové rastliny prinášajú sviežosť a život do domova. Vyberte si rastliny, ktoré dobre znášajú svetelné podmienky a teplotu v miestnosti.

 

Rastliny u nás doma

 

Sošky a figúrky : Tieto dekoratívne prvky dokážu vytvoriť osobnú atmosféru a dodať miestnosti trochu zaujímavosti. Sú to často pekné spomienky na dovolenku alebo prázdniny, vďaka čomu je naše okolie ešte útulnejšie.

Knihy : Knihy nie sú len na čítanie, môžu byť aj skvelými dekoratívnymi predmetmi. Dobre usporiadaná knižnica vyžaruje teplo a intelektuálnosť.

 

Polička

 

Skrinky na šperky : Tieto úložné jednotky na šperky môžu nielen dodať miestnosti jedinečný vzhľad, ale majú aj niekoľko funkcií, ako sú zrkadlo a uloženie šperkov.

 

    Skrinky na šperky

     

    Najdôležitejšie je vybrať si dekoratívne prvky, ktoré nás potešia a prinášajú radosť!

    Môžeme zdobiť policami?

    Nástenné poličky  a stojace poličky sú nielen praktické, ale môžu byť aj skvelými dekoratívnymi prvkami v domácnosti. Tu je niekoľko tipov, ako ozdobiť policami:

    V akom usporiadaní máme dať poličky na stenu?

    Niekoľko nápadov, ako umiestniť poličky na stenu:

    Symetrické usporiadanie : Symetrické usporiadanie vyžaruje pokoj a poriadok. Pokúste sa umiestniť police rovnakej veľkosti a tvaru v rovnakej výške a vzdialenosti od seba.
    Asymetrické rozloženie : Asymetrické rozloženie môže vytvoriť dynamickejší a zaujímavejší vizuálny efekt. Umiestnite police rôznych veľkostí a tvarov v rôznych výškach a vzdialenostiach od seba.

     

    Nástenné police usporiadané asymetricky


    Vertikálne usporiadanie : Vertikálne usporiadanie funguje dobre na vysokých stenách. Umiestnite police na seba, ako keby tvorili rebrík.

     

    Nástenné police pod sebou


    Horizontálne usporiadanie : Horizontálne usporiadanie funguje dobre na širokých stenách. Police umiestnite vedľa seba, ako keby tvorili líniu.
    Rozloženie vo voľnom formáte : V tomto prípade neexistujú žiadne pravidlá. Umiestnite police na stenu, ako sa vám páči, a vytvorte jedinečné tvary a vzory.

     

    Jednotlivé police 

     

      Najdôležitejšie je, aby usporiadanie políc zodpovedalo štýlu a funkčnosti miestnosti a odrážalo náš osobný vkus. Nebojte sa experimentovať, a ak sa vám nepáči, zmeňte rozloženie!

      Ako usporiadať police?

      Nižšie je uvedených päť nápadov, ako usporiadať police v našom dome, či už ide o nástennú alebo stojacu poličku:

      Usporiadať podľa témy : Vyberte si konkrétnu tému, ktorá odráža váš osobný vkus alebo záujem. Ak napríklad milujete prírodu, umiestnite na police rôzne rastliny, kamene alebo prírodné dekorácie. Ak sú vašou vášňou knihy, zoraďte ich podľa autora, žánru alebo farby.

       

      Vybavenie regálov


      Podľa farby : Objekty je možné usporiadať podľa farby, aby boli vizuálne príťažlivé. Na oživenie miestnosti môžeme použiť napríklad monochromatickú farebnú paletu alebo svetlé farby.
      Usporiadanie podľa výšky : Umiestnite vyššie predmety na zadnú časť police a menšie na prednú časť. To pomôže vytvoriť pocit hĺbky a polica bude vizuálne zaujímavejšia.
      Asymetrické rozloženie : Asymetrické rozloženie môže policu zvýšiť dynamiku. Skúste na poličku umiestniť predmety rôznych veľkostí a tvarov.
      Nechajte voľné plochy : Neplňte policu predmetmi. Niektoré časti necháme prázdne, aby to viac lahodilo oku a aby zvýraznené predmety viac vynikli.

      Usporiadanie políc s dekoráciou

       

        Tieto nápady sú len východiskovým bodom, najdôležitejšie je, aby usporiadanie políc odrážalo váš osobný štýl a vkus. Nebojte sa experimentovať a meniť, kým nebudete mať ideálne rozloženie!

         

        Harmonický súbor nábytku a dekorácií

        Výber nábytku a dekoratívnych prvkov do nášho domova nie je jednoduchá záležitosť, ale ak vezmeme do úvahy vyššie spomenuté aspekty, môžeme mať harmonický a personalizovaný domov, ktorý odráža náš osobný vkus a budeme sa v ňom cítiť príjemne.

        PODOBNÉ ČLÁNKY