Stojacie vešiaky vs. nástenné vešiaky v byte

Stojacie vešiaky vs. nástenné vešiaky v byte

Vešiaky sú nevyhnutnou súčasťou našich domovov. Či už ide o kabáty, klobúky alebo tašky, vešiaky zabezpečia poriadok a ľahký prístup. Z hľadiska využitia priestoru a estetiky existujú dva hlavné typy: stojanové a nástenné vešiaky.

 

Charakteristika stojacich vešiakov

Stojanový vešiak je mimoriadne praktický kus nábytku, ktorého základný dizajn je založený na stredovom, vertikálnom stĺpe. Z tejto tyče zvyčajne vyrastajú menšie ramená, ktoré vám umožňujú zavesiť rôzne kusy oblečenia, tašky alebo iné predmety.

Výhody stojacich vešiakov:

  • Úložná kapacita: Stojacie vešiaky ponúkajú väčšinou niekoľko vešiakov alebo ramienok, takže sa na nich dá uložiť väčšie množstvo kabátov alebo iných kusov oblečenia súčasne. To môže byť užitočné najmä pre väčšie rodiny alebo domácnosti, ktoré často prijímajú hostí.

 

 Stojanové vešiaky

 

  • Mobilita: Jednou z najväčších výhod stojacich vešiakov je mobilita. Nie sú upevnené na konkrétnom bode, takže v prípade potreby sa dajú ľahko presunúť z jednej miestnosti do druhej alebo dokonca na inú pozíciu v rámci danej miestnosti.

Nevýhody:

  • Zaberá miesto: Keďže stojan má základňu a vďaka svojmu dizajnu je často širší, môže v danej miestnosti zabrať viac miesta. Pocítiť to môžeme najmä v úzkych priestoroch či menších bytoch.
  • Stabilita: Hoci stojace stojany sú často pevné a stabilné, ťažké predmety, ako sú väčšie kabáty alebo tašky, môže byť ťažké vyvážiť. V takom prípade ho treba stabilizovať, napríklad pridaním závažia alebo podopretím vešiaka, aby sa predišlo prípadnému prevráteniu alebo nakloneniu.

 

Charakteristika nástenných vešiakov

Nástenné vešiaky sú pevné úložné zariadenia na stenách bytov alebo kancelárií, ktoré sa výborne hodia na zavesenie oblečenia, klobúkov alebo tašiek. Väčšinou sú vyrobené z kovu alebo dreva a prichádzajú v rôznych formách alebo háčikoch.

Výhody nástenných vešiakov:

  • Priestorovo úsporné riešenie: Keďže sú nástenné vešiaky inštalované priamo na stene, nezaberajú užitočný priestor na podlahe ani v miestnosti, takže sa dajú skvele použiť aj v miestnostiach s menšou podlahovou plochou.
  • Funkčné využitie na stenu: Nástenné vešiaky umožňujú využiť tie časti steny, ktoré by sa inak nedali použiť, alebo by sa dali použiť len ťažko, ako sú diely pri dverách alebo iné úzke miesta. Okrem toho majú často horné police, ktoré poskytujú ešte väčšiu funkčnosť.

 

Nástenné vešiaky s policami

 

  • Moderný vzhľad: Nástenné vešiaky majú často moderný, čistý dizajn, ktorý harmonicky zapadá do moderného dizajnu interiéru a poskytuje tak estetický zážitok.

Nevýhody:

  • Obmedzená nosnosť: Nástenné vešiaky, najmä ak nie sú správne pripevnené alebo ak materiál steny nie je dostatočne stabilný, môžu uniesť obmedzené množstvo hmotnosti. Pri preťažení môžu spadnúť alebo poškodiť stenu.
  • Pevné umiestnenie: Keďže nástenné vešiaky sú upevnené na konkrétnom bode, ich umiestnenie je potom ťažké zmeniť bez toho, aby na stene zanechali stopy alebo poškodenie. Na druhej strane, stojace vešiaky sa dajú jednoducho premiestniť.

 

Ako si vybrať medzi týmito dvoma typmi?

Výber vešiaka na umiestnenie do nášho domova je nielen praktickou, ale aj estetickou záležitosťou. Po preskúmaní nasledujúcich aspektov je jednoduchšie rozhodnúť sa medzi stojanovým a nástenným vešiakom.

Pred rozhodnutím zvážte nasledovné:

Priestor a dispozícia: Koľko miesta je k dispozícii v byte?

Ak je predsieň alebo určené miesto, kde chceme vešiak umiestniť, malé, ideálnou voľbou môže byť nástenný vešiak, keďže jeho inštalácia nezaberá úžitkovú plochu. Zároveň, ak je k dispozícii dostatok miesta a chceme nejaké mobilné, všestrannejšie riešenie, môže byť optimálny stojanový vešiak.

 

Vešiaky na šaty v byte

 

Štýl a estetika: Ktorý vešiak sa viac hodí k štýlu nášho domova?

Zamyslite sa nad všeobecným štýlom a dekoráciou vášho domova. Do moderného minimalistického bytu sa snáď viac hodí nástenný vešiak s čistým dizajnom. Zároveň, ak je nábytok vintage alebo rustikálneho charakteru, môže sa perfektne hodiť masívny drevený vešiak. Okrem estetického hľadiska sú dôležité aj preferencie týkajúce sa materiálov a farieb.

Funkčnosť: Koľko a aký typ objektu chceme uložiť?

Pred rozhodnutím je vhodné zvážiť, koľko a aké predmety chcete na stojan uložiť. Ak je veľa kusov oblečenia alebo hostia prichádzajú pravidelne, väčšia úložná kapacita stojaceho vešiaka môže byť prospešná.

 

Stojaci vešiak v hale

 

Do ktorých miestností by ste mali umiestniť vešiak a prečo?

Najčastejšie ich nájdeme v predsieni, keďže je to prvá miestnosť, ktorú pri vstupe vidíme, a tak si sem pohodlne umiestnime kabáty, tašky či dáždniky. V spálni môže poslúžiť elegantný stojan na uloženie oblečenia pripraveného na večer alebo oblečenia plánovaného na ďalší deň. V kúpeľni poslúžia ako ideálne miesto na odkladanie uterákov a županov , v kuchyni poslúžia na zástery, utierky či dokonca hrnčeky a kuchynské náčinie, v detskej izbe zase na ľahký prístup k hračkám. alebo tašky do telocvične.

 

   
Vešiaky v práčovni - kúpeľňa

 

Zhrnutie

Či už si vyberiete stojanové alebo nástenné vešiaky, oba majú svoje výhody aj nevýhody. Najdôležitejšie je, aby zvolený vešiak ladil so štýlom nášho domova a spĺňal naše funkčné potreby.

Celkovo sa vešiaky stali nepostrádateľnými, pretože dokážu vniesť poriadok a štruktúru do našej každodennej rutiny a zároveň esteticky dotvoria atmosféru nášho domova.

PODOBNÉ ČLÁNKY