PRAKTICKÉ RADY PRE UMIESTNENIE MALÝCH STOLÍKOV V OBÝVAČKE

PRAKTICKÉ RADY PRE UMIESTNENIE MALÝCH STOLÍKOV V OBÝVAČKE

Obývacia izba je centrom rodinného života, kde musí byť vyvážený komfort a funkčnosť. V tomto priestore sa často stretávame s nábytkom rôznych veľkostí a funkcií, vrátane malých stolíkov. Prečo sú však tieto malé stolíky také obľúbené a ako ich optimálne využiť?

Význam a všestrannosť malých stolíkov v obývačke

Stolíky malých rozmerov, alebo ako ich mnohí nazývajú malé stolíky, sa stávajú nepostrádateľnými nielen v menších obývačkách. V prípade moderných príručných stolíkov môžeme často nájsť kreatívne riešenia, ktoré sú tiež súčasťou dekorácie obývačky. Napríklad malý stolík na kolieskach sa dá ľahko premiestniť, takže sa dá prispôsobiť aktuálnym potrebám. A príručný stolík môže byť perfektnou voľbou na večerné čítanie, diaľkové ovládanie alebo dokonca šálku čaju po ruke.

 

Malé stolíky vedľa pohoviek

 

Význam využitia priestoru v menších obytných miestnostiach

V menších obytných miestnostiach je využitie priestoru mimoriadne dôležité. V tejto situácii sa dajú výborne využiť malé stolíky. Vďaka malým rozmerom nezaberú veľa miesta, napriek tomu poskytujú praktický úložný priestor. Dobre zvolený malý stolík dodáva obývačke funkčnosť. Pri umiestňovaní stolov stojí za to vziať do úvahy premávku v obývacej izbe, mobilitu medzi nábytkom a skutočnosť, že stoly nezasahujú do sledovania televízie alebo každodenného používania miestnosti.

Určenie dokonalej polohy

Pri umiestňovaní malých stolíkov treba brať do úvahy nielen estetické hľadisko, ale aj funkčnosť. Určenie perfektnej polohy je kľúčové pre pohodlie a praktickosť obývačky.

Ideálna vzdialenosť medzi pohovkou a malým stolíkom

Určenie vzdialenosti medzi pohovkou a malým stolíkom je predovšetkým o pohodlí. Ideálna vzdialenosť je taká, aby ste ľahko dosiahli na predmety na stole, no zároveň ponechali dostatok miesta pre nohy. Vo všeobecnosti sa za ideálnu považuje vzdialenosť 40-50 cm, ale samozrejme sa to môže líšiť v závislosti od veľkosti a výšky pohovky.

Umiestnenie stola v blízkosti televízora alebo krbu: výhody a nevýhody

Stôl umiestnený v blízkosti televízora alebo krbu má mnoho výhod. Na jednej strane sú veci, ktoré môžete potrebovať pri pozeraní televízie alebo pri oddychu pri krbe, po ruke. Na druhej strane priestor opticky prepája. Existujú však aj nevýhody: príliš blízko umiestnený stôl môže rušiť zážitok zo sledovania televízie alebo prehrievať z krbu.

Funkčné umiestnenie malých stolíkov

Malé stolíky by mali byť umiestnené tak, aby boli čo najfunkčnejšie. Napríklad v prípade malého stolíka na kolieskach je dôležité, aby sa dal ľahko presúvať, no neprekážalo.

Ako využijeme úložné možnosti malých stolíkov?

Mnohé príručné stolíky majú zásuvky alebo police, ktoré ponúkajú vynikajúce úložné možnosti. Ideálne miesto pre diaľkové ovládače, časopisy alebo aj pár kníh.

Stoly umiestnite tak, aby boli ľahko dostupné, ale nebránili pohybu

Stoly by mali byť umiestnené tak, aby boli ľahko dostupné, no neprekážali premávke v obývačke. Dôležité je, aby bola zachovaná interoperabilita medzi nábytkom a aby stolíky nerušili výhľad ani pohyb v priestore.

Typy malých stolíkov a ich použitie

Rôzne typy konferenčných stolíkov plnia v obývačke rôzne funkcie a ladia k rôznym štýlom. Pozrime sa, aké typy existujú a ako ich môžeme použiť!

Tradičné malé stolíky

Tieto tabuľky sú najbežnejšie a najuniverzálnejšie. Sú ideálne na umiestnenie ako ústredný bod pred pohovku alebo ako odkladací stolík vedľa pohovky. Sú ideálne na umiestnenie nápojov, kníh alebo dekoračných predmetov.

 

Okrúhly bočný stolík

 

Príručné stolíky, ktoré sa dajú zasunúť pod posteľ alebo pohovku

Tieto malé stolíky sú ideálne do menších priestorov, kde sa počíta každý štvorcový centimeter. Vrch stolíka je umiestnený priamo nad posteľou alebo pohovkou, takže je ľahko prístupný. Môže to byť perfektná voľba na jedenie alebo uloženie notebooku alebo dokonca hranie hier.

 

Bočné stolíky vedľa rozkladacej pohovky

 

Príručné stolíky na kolieskach - príručné stolíky na kolieskach

Príručné stolíky na kolieskach sú mimoriadne praktické, keďže sa dajú ľahko presúvať po obývačke. Sú ideálne v situáciách, keď často meníme polohu stola alebo keď potrebujeme extra úložný priestor počas párty či rodinnej oslavy.

 

 Hľadáte príručný stolík

 

Viacdielne príručné stolíky - konferenčné stolíky

Tieto stolíky sa skladajú z niekoľkých menších stolíkov, ktoré je možné použiť spolu alebo samostatne. Sú ideálne pre väčšie skupiny, kde každý chce vedľa seba svoj malý stolík.

 

 Konferenčný stolík s niekoľkými kusmi

 

Stohovateľné malé stolíky

Tieto stolíky šetria miesto a sú mimoriadne univerzálne. Keď sa nepoužívajú, jednoducho ich zasuniete pod seba tak, aby bol viditeľný len jeden stôl. Keď je potrebných viac stolov, dajú sa jednoducho vysunúť.

 

 Stohovateľný malý stolík

 

Príručné stolíky s policami a úložným priestorom nie sú len pre nočné stolíky

Tieto príručné stolíky môžu byť užitočné nielen v obývačke, ale aj v spálni. Ponúkajú úložný priestor na knihy, časopisy alebo aj šperky. Príručné stolíky s policami sú ideálne na umiestnenie dekoratívnych predmetov, rastlín alebo svetiel.

 

Príručný stolík so zásuvkami vedľa postele v spálni   Príručný stolík so zásuvkami vedľa pohovky

 

Stručne povedané, široký výber konferenčných stolíkov umožňuje každému nájsť ten správny kúsok pre seba. Či už ide o funkciu, štýl alebo veľkosť, existuje konferenčný stolík, ktorý dokonale zapadne do vašej obývačky.


Štýl a dizajn

Príručné stolíky sú nielen funkčné, ale majú aj estetickú hodnotu. Výber správneho dizajnu a štýlu je kľúčom k harmonickému vzhľadu obývačky.

Ako si vybrať malý stolík, ktorý ladí so štýlom vašej obývačky?

Pri výbere malého stolíka, ktorý zodpovedá štýlu obývačky, treba brať do úvahy všeobecnú atmosféru a výzdobu miestnosti. Ak má obývačka napríklad moderný štýl, vyberte si stôl s jednoduchými, čistými líniami. Drevený, starožitný konferenčný stolík sa najlepšie hodí do vintage alebo rustikálnej obývačky.

Materiál a farba stola: ako ho skombinovať s iným nábytkom?

Pri výbere materiálu a farby konferenčného stolíka je dôležité, aby ladil so zvyškom nábytku v obývačke. Drevené stoly sa hodia do tradičných a rustikálnych interiérov, zatiaľ čo kovové alebo sklenené stoly sa najlepšie hodia do moderných priestorov. Pri výbere farieb zvážte dominantné farby miestnosti a vyberte si stôl, ktorý buď kontrastuje, alebo ladí s okolím.

Malé stolíky a osvetlenie

Osvetlenie vo veľkej miere ovplyvňuje atmosféru obývačky a dôležitú úlohu v tom zohrávajú aj odkladacie stolíky.

Umiestnenie stolov vo vzťahu k prirodzeným zdrojom svetla

Malé stolíky by mali byť umiestnené tak, aby využívali prirodzené zdroje svetla. Dobre osvetlený stôl je ideálnym miestom na čítanie knihy alebo popoludňajší čaj. Ak je stôl v blízkosti prirodzeného zdroja svetla, priestor aj opticky rozširuje.

Umiestnenie nočných lámp a iných svietidiel na malé stolíky

Príručné stolíky poskytujú ideálne miesto pre nočné lampy alebo iné menšie svietidlá. Krásna stolná lampa je nielen funkčná, ale slúži aj ako dekoratívny prvok. Pri umiestňovaní svietidiel dbajte na to, aby neprekážali pri sledovaní televízie ani prirodzenému svetlu vychádzajúcemu z okna.

Kreatívne nápady na umiestnenie malých stolov

Pri umiestňovaní malých stolíkov sa nemusíte držať tradičných riešení. S niektorými kreatívnymi nápadmi sa obývacia izba môže stať ešte funkčnejšou a štýlovejšou.

Použitie stohovateľných stolov

Stohovateľné stolíky sú nielen priestorovo nenáročné, ale aj mimoriadne všestranné. Keď sa nepoužívajú, jednoducho ich zasuniete pod seba. A keď je potrebných viac stolov, jednoducho ich vytiahneme. Okrem toho je možné kombinovať stoly rôznych výšok, čím je priestor dynamickejší.

Kombinácia malých stolíkov s policami alebo stojanmi na stenu

Príručné stolíky je možné umiestniť nielen na podlahu, ale aj na stenu. Malý stolík je možné skombinovať so závesnými policami alebo regálmi, čím získate ďalší úložný priestor v obývacej izbe. Takéto riešenie je výborné na umiestnenie napríklad rastlín, kníh alebo dekoračných predmetov.

Zhrnutie

Príručné stolíky sú nielen praktické, ale majú aj estetickú hodnotu. Vďaka malým rozmerom sú ideálne do menších obývačiek, kde sa ráta každý štvorcový centimeter. Ak je využitie priestoru kritické a malé stolíky sú v tom veľkou pomocou. Pri správnom umiestnení a výbere sa môžu stať ústrednými prvkami obývacej izby, čím prispejú ku komfortu a harmonickému vzhľadu priestoru.

Príručné stolíky môžu byť klenotmi obývačky. Nebojte sa byť kreatívni a skúšajte nové nápady! Či už ide o stohovateľné stolíky, nástenné police alebo jedinečný dizajn, malé stolíky dokážu urobiť obývačku ešte útulnejšou a štýlovejšou.

Načerpajte inšpiráciu z rôznych štýlov a kombinácií a vytvorte si vlastnú jedinečnú obývačku!

PODOBNÉ ČLÁNKY