AKÉ FARBY SA HODIA K VÁŠMU ŠTÝLU? TIPY NA VÝBER FARIEB

AKÉ FARBY SA HODIA K VÁŠMU ŠTÝLU? TIPY NA VÝBER FARIEB

Správny výber farby je rozhodujúci nielen vo svete módy a dekorácií, ale aj v našom byte, našich izbách a ich zariadení. Farby ovplyvňujú našu náladu, pocit pohodlia a v neposlednom rade prinášajú radosť aj našim očiam. Aké farby sa však najlepšie hodia k nášmu štýlu a ako by sme si ich mali vybrať? Postupujte podľa našich rád.

Identifikujme svoj vlastný štýl

Pred výberom farby je jedným z najdôležitejších krokov uvedomiť si vlastný vkus a atmosféru, ktorú chcete vo svojom domove navodiť. Aj krátke pátranie medzi trendmi interiérového dizajnu môže poskytnúť veľa inšpirácie, no skutočná otázka je, ktorý štýl najviac rezonuje s našou osobnosťou.

  • Minimalistický: Ak máme radi čisté tvary a princíp „menej je viac“, minimalistický štýl môže byť náš. V tomto štýle dominujú neutrálne farby ako sivá, biela či pastelové farby. Napríklad svetlošedá stena s bielym nábytkom a niektorými pastelovými doplnkami môže byť skutočne harmonická.
  • Rustikálne: V rustikálnych domoch môžete cítiť blízkosť prírody. Dominantné sú tu farby ako hnedá, terakotová či olivovozelená. V rustikálnej kuchyni sa môžu napríklad drevené povrchy, terakotové dlaždice a zelené rastliny dokonale dopĺňať.
  • Moderný: Moderný štýl je založený na jednoduchosti, geometrických tvaroch a neutrálnej farebnej palete, ale môže byť vzrušujúci pomocou pestrofarebných doplnkov. V modernej obývačke môžu napríklad žiarivo červené kreslo alebo modré vankúše vytvoriť vynikajúci kontrast k čierno-bielemu podkladu.
  • Vintage: Vintage štýl evokuje minulosť v súčasnosti. Pre tento štýl sú charakteristické bledšie, vyblednuté farby ako pastelová ružová, svetlomodrá či béžová. Vo vintage spálni môžu byť bledoružové obliečky alebo starožitný nočný stolík naozaj útulné.

Každý štýl má svoju charakteristickú farebnosť, no pamätajte, že najdôležitejšie je, aby náš domov odrážal našu osobnosť a aby sme sa v ňom cítili dobre. Spojením individuálnych chutí so štýlovými prvkami môžeme vytvoriť domov, ktorý je skutočne náš

Úloha psychológie farieb

Farby na nás pôsobia nielen esteticky, ale aj emocionálne a psychicky. Väčšina ľudí uprednostňuje v každodennom živote, oblečení a predmetoch modrú a zelenú farbu, čo je pravdepodobne spôsobené evolučnými vplyvmi. Pozrime sa, aké pocity a myšlienky spájame s rôznymi farbami :

  • Zelená: Naznačuje prirodzenosť a sviežosť. Predstavuje tiež rovnováhu a obnovu.
  • Červená: Prebúdza energiu a vášeň. Symbol odhodlania a odvahy.
  • Žltá: Vytvára veselosť a optimizmus. Stimuluje mozog a kreativitu.
  • Oranžová: Dodáva energiu a vitalitu. To naznačuje optimizmus a priateľskosť.
  • Ružová: Vyžaruje romantiku a jemnosť. Farba nežnosti a nevinnosti.
  • Modrá: Vyjadruje pokoj a harmóniu. Spájame s ním aj dôveru a lojalitu.
  • Fialová: Symbolizuje luxus a kreativitu. Farba tajomstva a snívania.
  • Tmavo zelená: Predstavuje stabilitu a silu. Zahŕňa aj zmysel pre integritu a dôstojnosť.
  • Biela: naznačuje čistotu a jednoduchosť. Symbolizuje tiež nevinnosť a nový začiatok.
  • Béžová: Vyjadruje pokoj a prirodzenosť. Dodáva pocit tepla a pohodlia.
  • Krémová: Vyžaruje pokoj a eleganciu. Kombinácia tepla a jemnosti.
  • Hnedá: Predstavuje stabilitu a spoľahlivosť. Farba prízemnosti a prirodzenosti.
  • Šedá: Naznačuje neutralitu a rovnováhu. Nesie v sebe profesionalitu aj modernosť.
  • Pastelové farby: Vyžarujú jemnosť a pokoj. Prejavy jemnosti a ženskosti.
  • Jasné farby: Vyjadrujú energiu a dynamiku. Symboly odvahy a kreativity.

Na základe vyššie uvedeného sa oplatí vybrať si farby pre náš domov, ktoré sú v súlade s pocitmi a hodnotami, ktoré chceme reprezentovať a prežívať v našom každodennom živote.

Dôležitosť funkcie miestnosti

Je jedno, aké farby v ktorej miestnosti použijeme. Napríklad do spálne sa hodia upokojujúce farby , do obývačky zasa jasnejšie, energickejšie odtiene.

 

Útulná obývačka

 

Výber farieb nábytku a doplnkov

Ak je nábytok už daný, oplatí sa zvoliť farbu doplnkov tak, aby k nim ladila. V opačnom prípade vyberajte nábytok podľa aktuálnych trendov alebo existujúcej dekorácie a podľa vášho individuálneho štýlu .

Kontrasty a harmonizujúce farby

Jednou z najväčších výziev v interiérovom dizajne je harmonická kombinácia farieb. Pri výbere farieb sa môžeme riadiť dvoma základnými smermi: použitím kontrastných a harmonizujúcich farieb.

  • Kontrastné farby: Tieto farby pochádzajú z rôznych strán farebného kolieska a vytvárajú medzi sebou silné kontrasty. Napríklad modrá a oranžová alebo červená a zelená. Použitie kontrastných farieb opticky zvýrazňuje priestor, vnáša energiu a dynamiku do interiéru, čo môže byť ideálne napríklad v obývačke alebo pracovni. Ale buď opatrný! Prehnané kontrasty môžu byť znepokojujúce.
  • Harmonizujúce farby: Sú to farby, ktoré sa nachádzajú vedľa seba na farebnom koliesku a tvoria medzi sebou jemné prechody. Napríklad modré, zelené a žlté. Použitie harmonizujúcich farieb vytvára pokojnú, vyrovnanú a vyváženú atmosféru , ktorá je ako stvorená na relax napríklad v kútiku na čítanie alebo v spálni.

Je dôležité poznamenať, že si nemusíte striktne vyberať medzi týmito dvoma. Kombinácia kontrastných a harmonizujúcich farieb môže tiež viesť k vzrušujúcemu a jedinečnému celkovému efektu. Pri výbere farebných kombinácií je dôležité zvážiť aj funkciu danej miestnosti a požadovanú atmosféru.

Nezabúdajme, že farby majú hlbší vplyv na naše zmysly a emócie, takže vedomým výberom farieb môžeme vytvoriť nielen krásny priestor, ale aj skutočne príjemný a funkčne ideálny domov.

Aké farby by sme mali zvoliť pre jednotlivé kusy nábytku?

  • Biely nábytok, napríklad knižnica: Biely nábytok je univerzálny, preto ho možno kombinovať takmer s akoukoľvek farbou. Pastelovými farbami môžete vytvoriť jemnú a pokojnú atmosféru, zatiaľ čo s jasnejšími farbami, ako je tyrkysová alebo koralová, môžete vytvoriť dynamický kontrast. Na bielych poličkách dobre vyzerajú aj prírodné drevené alebo zlaté ozdobné prvky.

 

 Biela knižnica

 

  • Rustikálny hnedo-čierny kovový nábytok, ako sú skrine, komody : k tomuto nábytku sa najlepšie hodia farby ako olivovo zelená, terakota alebo béžová. Prírodné textúry ako ľan alebo vlna vyzerajú dobre vedľa takýchto tmavých rustikálnych kúskov. Kovové odtiene, ako je meď alebo bronz, dobre dopĺňajú tento štýl.

 

Rustikálna hnedá komoda

 

  • Sklenený pozlátený nábytok, ako sú konzolové stolíky, malé stolíky : Zlato a sklo vyžarujú eleganciu a luxus. Sýto modrá, smaragdovo zelená alebo bordovo červená dokonale kompenzujú luxus zlata. Ak však chcete jemnejší, zdržanlivejší celkový efekt, potom sa oplatí experimentovať s krémovými, ružovými alebo šampanskými odtieňmi.

 

Zlato - sklenený konzolový stolík

 

Pri výbere farieb nábytku zvážte veľkosť miestnosti, množstvo prirodzeného svetla a funkciu danej miestnosti, aby bol konečný výsledok skutočne harmonický a príjemný.

Vzorky a skúšky

Najlepšie je vybrané farby vyskúšať naživo. Kúpte si vzorky farieb alebo získajte farebné karty a umiestnite ich na určené miesto, aby ste videli, ako fungujú pri prirodzenom a umelom svetle.

 

Farebné karty - foto: dreamstime.com

Foto: dreamstime.com

Nebojte sa zmeny

Náš vkus a štýl sa môžu časom meniť. Nebojte sa experimentovať s novými farbami, pretože môžete jednoducho aktualizovať atmosféru vášho domova.

PODOBNÉ ČLÁNKY