Bazén pri dome: od plánov cez výber až po celkové náklady

Bazén pri dome: od plánov cez výber až po celkové náklady

Hoci ide o splnený sen, vybudovať bazén môže byť náročná úloha. Nielenže je to veľká investícia a zdĺhavý proces, občas sa vyskytnú komplikácie, ktoré dokážu celkom pokaziť vašu radosť z očakávania. Preto je nevyhnutné vedieť, čo chcete, mať plán a osloviť skúsených dodávateľov.

 

Pri plánovaní a výstavbe bazéna je potrebné urobiť veľa rozhodnutí. Pritom nejde len o veľkosť a tvar bazéna, je potrebné zvážiť aj jeho umiestnenie, materiál, hĺbku, filtráciu a množstvo ďalších aspektov. Ak sa do takéhoto projektu púšťate prvýkrát, niet sa čo čudovať, že máte pochybnosti. A práve s nimi by vám mohol pomôcť tento článok.

???

Otázniky? Sú na mieste. Predtým, ako sa ponoríte do projektu výstavby bazéna, mali by ste si položiť zopár otázok, ktoré vám pomôžu pochopiť vašu túžbu po vlastnom bazéne na vlastnom pozemku a tiež všetky nástrahy, ktoré sú s tým spojené. Odpovedzte si na tieto otázky:

 

  • Kto bude bazén používať?
  • Na aké účely sa bude bazén používať? Na plávanie, vodné hry, relax?

 

Tip: Rodinný bazén je perfektný spôsob, ako viesť k plávaniu aj deti. Poznáte výhody plávania s bábätkami?

 

  • Je orientácia a veľkosť pozemku vhodná?
  • Obdĺžnikový, štvorcový alebo atypický tvar?
  • Aký hlboký by mal byť bazén?
  • Akým spôsobom bude riešená filtrácia?
  • Zastrešiť bazén alebo nie?
  • Ako by malo vyzerať okolie bazéna?
  • Čo si vyžaduje údržba bazéna?
  • Aké sú náklady a aký rozpočet máte k dispozícii?
  • Postavíte si bazén sami alebo projekt zveríte do rúk odborníkov?

Nadzemný vs. zapustený bazén

Jedným z prvých faktorov, ktoré treba zvážiť pri výbere bazéna, je suma peňazí, ktorú ste ochotní do projektu investovať. Ak sa rozhodujete medzi zapusteným a nadzemným bazénom, napovie vám aj spôsob jeho využitia. Existujú 3 základné typy bazénov: zapustený, polozapustený a nadzemný. Aký bazén si vybrať?

 

  • Zapustený bazén: bezkonkurenčný komfort a vysoká odolnosť. Zapustené bazény majú tú výhodu, že sa dokonale integrujú do vašej záhrady. Je to výhodná investícia, ak chcete mať väčšiu plaveckú plochu. O to viac, keď si uvedomíte, že vybudovaním takéhoto bazéna sa zvyšuje realitná hodnota vašej nehnuteľnosti. Vytvorte si napríklad relaxačnú oblasť so záhradným posedením a hojdacou sieťou.

 

  • Polozapustený bazén: vhodný do každého terénu. Rovnako ako zapustené bazény, aj polozapustené bazény sú robustné, stabilné a obľúbené pre svoj dizajn. Ako už názov napovedá, „polozapustený“ bazén má časť nad zemou a časť, ktorá je zapustená v zemi. Tento typ bazéna sa odporúča do náročných oblastí. Je to lacnejší variant, ak uvažujete o vybudovaní bazéna na nerovnom alebo šikmom pozemku.

 

  • Nadzemné bazény: ľahko sa prepravujú a sú vhodné naozaj všade. Sú menej nákladné a rýchlejšie sa inštalujú ako zapustené bazény. Nadzemné bazény sú obľúbené pre ich jednoduché použitie a prenosnosť. Nadzemný bazén môže byť dobrým riešením pre tých, ktorí sa chcú okúpať bez toho, aby museli zasahovať do svojej záhrady a meniť jej vzhľad.

Účel bazéna

Ak neviete, na čo chcete bazén používať, po dokončení stavby si možno uvedomíte, že váš bazén nie je vhodný na zamýšľané použitie.

 

Zvážte, či váš bazén bude slúži na rekreačné účely (zábava s rodinou/príležitostné plávanie), alebo na cvičenie a tréning. Ak ho budete využívať rekreačne, potom by vám mohol vyhovovať klasický nadzemný prenosný bazén.

 

Ak ste investovali do kvalitných a drahých plaveckých potrieb, pretože vás čaká pravidelný tréning, určite by ste mali z peňaženky pustiť viac eur a investovať do zapusteného bazéna.

Veľkosť pozemku a orientácia

Postavte sa doprostred vášho pozemku a triezvo zhodnoťte, koľko miesta viete vyhradiť pre projekt “bazén”. Aký je tvar vášho pozemku? Aký má sklon? A čo podzemné vody? Máte na dvore nejaké stromy či inú vegetáciu, ktorú by ste radi zachovali?

 

Je ľahké vidieť, čo je na pozemku, avšak ťažšie je zistiť, čo je pod povrchom. Našťastie plány vášho domu by vám mali prezradiť, či cez váš pozemok vedú vodovodné, kanalizačné, plynové, elektrické alebo iné inžinierske siete. Možno ich bude potrebné presmerovať pred vybudovaním zapusteného bazéna.

 

Vaše rozhodnutie, kam bazén umiestniť, ovplyvnia ďalšie faktory:

 

  • Chcete na bazén vidieť zvnútra vášho domu? Ak máte malé deti, určite by ste mali mať na bazén výhľad z najviac frekventovaných miestností domu.
  • Máte na dvore dostatok slnka? Je to dôležité najmä pre to, aby voda zostala teplá. Vysoké stromy môžu bazén zatieniť, navyše do vody budú padať listy.
  • Aké so na vašom pozemku poveternostné podmienky? Ak často fúka, vietor môže ochladzovať vodu a spôsobovať jej vyčerpávanie. Možno by ste mali porozmýšľať nad nejakým zastrešením, inštaláciou zásten alebo bočných markíz.
  • Aká je predpokladaná prístupnosť k bazénu? Týka sa toho, ako budete vchádzať a vychádzať z bazéna.
  • Zahŕňa váš projekt aj nejaké úložné priestory? Kde budete skladovať filtračné zariadenie, bazénový čistič, hračky a slnečníky?

Tvar bazénu

Existujú rôzne tvary bazénov prispôsobené pre každé použitie a každú záhradu. Zvážte teda nielen estetické hľadisko, ale aj výhody každého tvaru a typu bazénu:

 

  • oválny bazén – pozdvihne harmonickú stránku vášho pozemku. Umožňujú vám plávať na dĺžku a ponúka dobrú cirkuláciu okolo. Je vhodný pre fanúšikov vodnej zábavy aj pre športovcov.
  • bazén v tvare fazule – ponúka viac zón. Tieto zóny oddeľujú hyperaktívne deti, ktoré sa chcú vo vode blázniť, od dospelých, ktorí vliezli do vody kvôli oddychu.
  • obdĺžnikový bazén – klasický, štýlový a nadčasový. Najviac preferovaný typ bazénu, vhodný najmä do rovného terénu.
  • kruhový bazén – vhodný najmä pre zábavu. Nie je veľmi ideálny na plávanie a ďalšie vodné športy.
  • bazén atypického tvaru – optimalizuje dostupný priestor na záhrade.

 

Nezabudnite: Oválny, kruhový alebo akýkoľvek iný. Vyzerať pri bazéne dobre aj doma je tiež dôležité! Vyberte si preto krásne plavky, aj na záhrade môžete vyzerať dobre.

Hĺbka bazéna

Výber hĺbky bazéna je kľúčový, pretože rozhoduje o jeho využití, komforte, bezpečnosti a tiež o nákladoch na údržbu a kúrenie. S rozhodovaním o hĺbke bazéna vám pomôže aj to, kto bude bazén využívať a na aké účely má slúžiť.

 

Rodinný bazén – pre osoby rôznych výšok, na plávanie, hry, zábavu:

  • hĺbka 1,20 m s rovným dnom
  • zónované dno s rôznou hĺbkou od 1,20 do 1,80 m

 

Bazén pre dospelých, na bazénové párty, zábavu:

  • hĺbka 1,50 m s rovným dnom
  • zónované dno s rôznou hĺbkou od 1,20 až do 2,40 m

 

Pre športové využitie:

  • skoky z mostíka: veľmi hlboký bazén
  • na plávanie: akákoľvek hĺbka, najdôležitejším parametrom je dĺžka bazéna

 

Inšpirujte sa: Viete, ako si vyformovať postavu a schudnúť pomocou plávania?

Materiál bazéna

Výber materiálu pre váš bazén závisí od osobných preferencií a vášho rozpočtu. Pri plánovaní bazéna si budete musieť vybrať materiály a povrchové úpravy pre interiér bazéna a jeho okolie.

 

Pri výbere materiálov prihliadajte na to, aby boli odolné voči chemikáliám. Mali by byť určené do exteriéru a vlhkých oblastí, aby dokázali zniesť zmeny počasia a náročné podmienky. Niektoré druhy nie sú vhodné pre bazén aj pre to, lebo po čase zmenia farbu. Tiež stojí za to hľadať materiál, ktorý nebude zadržiavať teplo a nebude sa na slnku príliš odleskovať.

 

Sklolaminát je vynikajúcou voľbou, ak chcete ušetriť peniaze a uľahčiť si údržbu bazéna. Ak však uprednostňujete dlhú životnosť pred nižšími nákladmi, potom sa oplatí betónový interiér s povrchovou úpravou z dlaždíc alebo kameňa.

Okolie bazéna

Pri výbere materiálu ešte chvíľu ostaneme. Táto otázka vás potrápi hneď dvakrát. Keď sa budete rozhodovať, aký materiál zvoliť na interiér bazénu, a keď budete projektovať priame okolie bazéna.

 

Keď vyjdete z bazéna, pravdepodobne budete chcieť mať pevnú pôdu pod nohami. Nie je žiadna zábava hľadať šľapky v tráve, alebo sa brodiť premoknutou pôdou, keď predtým pršalo. Chce to minimálne chodník okolo bazéna.

 

Aký bude široký, závisí od vašich preferencií. Stačí vám len prstenec okolo bazéna, aby ste sa po ňom pohodlne dostali do domu? Alebo ho spojíte s väčšou terasou, na ktorú umiestnite napríklad záhradný nábytok?

 

Vyberajte dlažbu k bazénu, ktorá bude odolná a bude zárukou bezpečnosti. Môžete vyberať zo širokej ponuky vzorov, farieb a veľkostí.

Filtrácia a vyhrievanie

Údržba je nevyhnutná, aby voda v bazéne zostala čistá a priezračná. A to si vyžaduje:

 

  • 80 % pre váš filtračný systém
  • 20 % na kvalitné ošetrujúce produkty

 

Existuje niekoľko typov filtrov, ktoré sú hlavným prvkom filtračného systému. Kritériá pre výber systému môžu byť založené na jemnosti filtrácie, načasovaní potrebnom na údržbu a spotrebe vody:

 

  • piesková filtrácia: cenená pre jej veľmi ľahké čistenie a dobrú filtráciu. Na druhej strane, tento systém zahŕňa celkové odvádzanie do kanalizácie, čo komplikuje inštaláciu. Protiprúdové čistenie zas spotrebuje veľa vody.
  • kartušová filtrácia: tento systém je preferovaný pre kvalitu filtrácie a pre menšiu spotrebu vody. Čistenie sa vykonáva opláchnutím kartuše prúdom vody, čo je časovo náročnejšie ako pri pieskovom filtri.
  • zásobníková filtrácia: jednorazové alebo umývateľné filtre, ktorých výkon je podobný ako výkon kartušového filtra. Údržba je ale jednoduchšia.
  • kremelinová filtrácia: hoci je jemnosť tejto filtrácie vynikajúca, tento systém sa v rodinných bazénoch používa len málo, pretože je drahší a technicky zložitejší.
  • filtrácia pomocou skla: veľmi moderná a z hľadiska jemnosti filtrácie a údržby veľmi podobná pieskovej filtrácii. Tento systém je však drahší ako pieskový filter.

 

Ak nejde o vnútorný bazén, dôležité je aj vykurovanie. A to najmä vtedy, ak chcete bazén využívať celoročne. Je fajn mať na záhradnom lehátku pripravený župan alebo deku, no keď je voda studená, ani prst sa vám nebude chcieť do nej namočiť,

 

Existuje veľa možností vykurovania. Najbežnejším spôsobom vykurovania je plynový alebo solárny systém ohrevu vody. Plynové ohrievače poskytujú okamžité teplo, ale nemusia využívať obnoviteľné zdroje energie. Solárnym systémom bude trvať dlhšie, kým zohrejú vodu v bazéne, sú však čistejším zdrojom energie a šetrnejšie k životnému prostrediu.

Príslušenstvo k bazénu

Schody sú kľúčovým prvkom bazéna. Okrem toho, že poskytujú prístupový prostriedok, mali by byť aj bezpečné, pohodlné a zapadať do celkového dizajnu bazéna. Na trhu so zapustenými bazénmi nájdete dva hlavné typy schodíkov:

 

  • interiérové ​​schodíky zakomponované do konštrukcie bazéna – sú diskrétnejšie a nerušia celkový vzhľad záhrady. Niekedy je naozaj komplikované doladiť ich do dizajnu záhradného nábytku.
  • vonkajšie schodíky inštalované mimo konštrukcie bazéna – optimalizujú priestor na plávanie.

 

Bežným prístupovým prostriedkom je aj rebrík, hoci neposkytuje taký komfort ako schodíky.

 

Ak plánujete do bazéna pridať ďalšie príslušenstvo, ako sú napríklad skokanský mostík, integrovaná vírivka alebo šmykľavka, je vhodné zahrnúť ich už priamo do projektu.

Zastrešenie a oplotenie bazéna

Ak chcete používať bazén celoročne, okrem ohrevu je dobré myslieť aj na zastrešenie bazéna. Zastrešenie ponúka aj niekoľko ďalších výhod. Prispieva k čistej vode v bazéne a predstavuje tiež bezpečnostný prvok.

 

Bezpečnosť by mala byť vašou prioritou číslo jedna, pokiaľ ide o bazény na dvore. Preto je dôležité myslieť na veci, ako sú automatizované zastrešenie bazénov a oplotenie.

 

Automatizované kryty bazénov sú skvelým spôsobom, ako udržať deti a domáce zvieratá v bezpečí, keď sa bazén nepoužíva. Rýchlo bazén zakryjú, takže nie je šanca, že by tam niekto náhodou spadol.

 

Mohlo by vás zaujímať: Máte domácich miláčikov? Viete, ako sa vysporiadať s chlpmi v domácnosti?

 

Oplotenie je ďalšou možnosťou, ako udržať svojich blízkych v bezpečí okolo bazéna. Ploty sa dodávajú v rôznych štýloch a môžu byť inštalované okolo bazéna akéhokoľvek tvaru alebo veľkosti.

Údržba bazéna

Nič také ako „bezúdržbový bazén“ neexistuje. Len čo je váš bazén postavený, je potrebné ho udržiavať v čistote, pokiaľ nie ste ochotní zaplatiť niekomu inému, aby to urobil za vás.

 

Náklady na údržbu sa líšia aj v závislosti od použitých materiálov. Napríklad betónové bazény sú náchylnejšie na rast rias, vyžadujú si častejšie čistenie a chemické ošetrenie. Betón sa tiež môže rýchlejšie opotrebovať, čo si vyžaduje častejšie opravy.

 

Údržba bazéna môže spotrebovať až 30 % ročného energetického rozpočtu domácnosti. Preto sa uistite, že váš bazén je energeticky účinný s kvalitnou filtráciou a zdravou hydraulikou.

 

Ak zanedbáte čistenie bazéna, nebude to viac lákavé miesto na kúpanie. Preto si údržbu a čistenie rozplánujte a dajte mu pravidelnosť. Pravidelné čistenie potrebujú nielen filtre, ale aj obloženie bazéna a okolie bazéna. S čistou a priezračnou vodou vám môže pomôcť aj vhodné zastrešenie, o ktorom sme písali vyššie.

Výhody a nevýhody vlastného bazéna

Bazén na dvore za domom znie ako zábavná a relaxačná letná aktivita. Len si predstavte, ako precupitáte v šľapkách tých pár metrov a uprostred horúceho dňa sa hodíte do osviežujúcej vody. Alebo usporiadate párty pri bazéne pre svoju rodinu a priateľov. Okrem zreteľných výhod má vlastnenie súkromného bazéna aj svoje nevýhody.

Výhody vlastného bazéna

  • Nekonečné hodiny rodinnej zábavy
  • Miesto pre športové aktivity hneď za domom
  • Jedinečné párty s priateľmi
  • Možnosť zaplávať si kedykoľvek
  • Lacnejšie ako plaváreň či dovolenka pri mori
  • Benefity pre zdravie a fyzickú pohodu
  • Zvýšená hodnota nehnuteľnosti

Nevýhody vlastného bazéna

  • Vyššia počiatočná investícia
  • Nevyhnutná pravidelná údržba
  • Nebezpečenstvo pre malé deti a zvieratá
  • Zvyšuje poistenie nehnuteľnosti
  • Sezónne obmedzenia
  • Dopad na životné prostredie

Potrebujete stavebné povolenie?

Aj keď mnohých od výstavby vlastného bazéna odradzujú opletačky s úradmi a radšej sa vyberú na dovolenku k vode na Slovensku, získať povolenie nie je až také náročné. Navyše niekedy stačí iba ohlásenie.

 

Ako to v skutočnosti je? Bazén s rozlohou do 25m2 a s hĺbkou do 3 m sa považuje za drobnú stavbu, ktorú stačí iba ohlásiť na príslušnom stavebnom úrade. Stavebné povolenie je potrebné len v prípade, ak bazén prekročí 25 m2.

 

Proces schvaľovania sa bude líšiť podľa mesta alebo obce, kde bývate. Vydanie povolenia však zvyčajne netrvá dlhšie ako šesť týždňov. V letných mesiacoch bude vybavenie povolenia trvať trochu dlhšie, preto vám odporúčame vybavovať toto povolenie oveľa skôr. Ak si na výstavbu bazéna zavoláte firmu, povolenie dokáže vybaviť za vás.

Náklady na výstavbu bazéna

Ak ste sa dočítali až sem, máte hrubý prehľad o tom, čo všetko ovplyvňuje výstavbu vlastného bazéna.

 

Čo všetko rozhoduje o tom, koľko vás takýto projekt bude stáť? Zhrňme si to: náklady zvyšujú veľkosť a tvar bazéna, zvolený materiál, systém filtrovania a vyhrievania, zastrešenie bazéna a príslušenstvo, realizácia okolia bazéna, pravidelná údržba. Konečná suma sa potom líši podľa toho, či sa do tohto projektu pustíte sami alebo si objednáte profesionálneho dodávateľa.

 

Nižší počiatočný náklad je vtedy, ak si bazén postavíte svojpomocne. V tomto prípade začína pri sume 4 000 eur.

 

Ak sa rozhodnete zveriť svoj bazén do rúk profesionálnej firme, počítajte s vyššou investíciou. Tá sa môže vyšplhať až na sumu 12 000 Eur. Celá stavba však bude bez starostí. Profesionáli sa postarajú o všetko, od výkopu, murovania, stierkovania či fóliovania až po materiál a farbu na betón. Celkový odhadovaný čas na výstavbu murovaného bazéna na kľúč je zhruba 2–4 týždne.

Poistenie bazéna

4 000, 12 000 – stále ide o dosť nákladný projekt. Preto vás určite bude zaujímať, či sa bazén dá poistiť. Tu je odpoveď.

 

Objekty, ktoré sú pevne spojené so zemou, ako napríklad bazén, sú poistené v rámci poistenia nehnuteľnosti. Ak máte nadzemný prenosný bazén, môžete si ho dopoistiť v rámci poistenia domácnosti.

 

Pri tomto druhu poistení si však treba dať pozor na podmienky. Niektoré poisťovne môžu vyžadovať, aby bol bazén v čase nepoužívania uskladnený za uzamykateľnými dverami. V niektorých prípadoch môže byť bazén aj voľne na pozemku, podmienkou však je funkčné oplotenie, zvyčajne v požadovanej výške minimálne 1,6 metra. Pri poistení proti krádeži vždy platí zásada, že musí byť prekonaná prekážka.

Na záver

Bazén naplnený priezračnou vodou poskytujúci osvieženie počas horúcich dní je výsledok jednej dlhej etapy. Vybudovanie bazéna, či sa doňho pustíte sami alebo ho zveríte dodávateľovi, si vyžiada vašu trpezlivosť, čas a ukrojí vám zo zaužívaného pohodlia.

 

Počítajte s trochou námahy a množstvom špiny. Môžete mať predbežný odhad dokončenia projektu, ale pamätajte, že matka príroda nie vždy spolupracuje. V prípade bazéna zapusteného do zeme ide o projekt na niekoľko týždňov, ktorý môžu predĺžiť nepredvídané zmeny počasia, nedodaný materiál či iné komplikácie.

 

Nadzemný prenosný bazén si jednoducho kúpite, napustíte vodou a môžete sa kúpať. Je to však to, čo naozaj chcete? Vo výstavbe bazéna nemusíte byť sami. Urobte si prieskum a zverte tento projekt profesionálom, ktorí myslia na všetko.

PODOBNÉ ČLÁNKY