Viete aké druhy tieniacej techniky existujú a ktoré sú pre vás tie najvhodnejšie?

Viete aké druhy tieniacej techniky existujú a ktoré sú pre vás tie najvhodnejšie?

Všetko, čo by ste mali vedieť o markízach a tieniacej technike


Vonkajší priestor pri dome je ideálnym miestom na oddych a trávenie času, no nie každý sa chce vystavovať slnečným lúčom. Niekedy je jednoducho príliš horúco. Pravdepodobne vám už napadalo niekoľko možností, ako si vytvoriť dokonalú ochranu pred slnkom, dažďom, ale aj zvedavými očami. Ktoré riešenie je však pre vás to pravé?


Pozrite sa na tieto spôsoby tienenia, ktoré možno zakomponovať na balkón, terasu alebo záhradu vo vašej domácnosti a ako si vytvoriť na balkóne a z terasy svoju oázu pokoja.

Čo je tieniaca technika? Aké druhy tieniacej techniky existujú?

Tieniaca technika je nielen estetickým prvkom, ale aj spôsob, ako sa chrániť a vylepšiť váš domov. Tieniaca technika dokáže ochrániť váš majetok pred poveternostnými vplyvmi, ušetriť peniaze za energie a dotvára celkový estetický vzhľad.


Výber vhodného produktu tieniacej techniky nie je jednoduchý a každý produkt je špecifický, má osobitné vlastnosti a je určený aj na konkrétne riešenie pri zariaďovaní bývania a záhrady. 


Pri výbere tieniacej techniky by ste si predovšetkým mali všímať vlastnosti a výhody, ktoré vám poskytne. Uprednostňujete výhodnú cenu, vzhľad alebo jednoduchú manipuláciu? Aké druhy tienenia existujú a aké sú výhody jednotlivých druhov tieniacej techniky?


Pre moderné a účinné tienenie na váš dom alebo byt si môžete zvoliť medzi exteriérovým a interiérovým tienením:

Exteriérové tienenie

Exteriérové tienenie je najúčinnejšie, pretože odráža teplo ešte pred oknami, čím zabraňuje alebo minimalizuje prenikaniu slnečných lúčov do vnútra. 


Pre väčšinu možností exteriérového tienenia je ideálne rozhodnúť sa ešte pred výstavbou domu, no existujú aj varianty na dodatočné montáže. Pri správnom výbere si tak dokážete vytvoriť aj príjemnú klímu.

Pergoly

 

 

Prvým typom vonkajšej tieniacej techniky je tzv. pergolový systém. V porovnaní s bežnými prístreškami, pergoly umožňujú prispôsobovať si množstvo svetla podľa meniaceho sa počasia alebo aktuálnej nálady. 

 

Výhodou je, že pergoly si môžete prispôsobiť vašim aktivitám a životnému štýlu, a pobytu na terase sa nemusíte vzdať ani za chladného a upršaného počasia. 


Okrem samotnej ochrany pred slnkom umožňujú pergoly aj zavedenie napríklad odvodňovacieho systému alebo montáž osvetlenia, vďaka ktorým sa z terasy vytvorí dokonalý priestor vhodný na trávenie času počas celého roka. Vybrať si môžete napríklad:


  • Bioklimatické pergoly s naklápacími lamelami
  • Pergoly s posuvnou strechou
  • Pergoly s pevnou strechou
  • Pergoly s rolovacou strechou

Screeny a screenové rolety

Ak potrebujete dôkladnejšie zatienenie, no ešte stále chcete dobre vidieť von, potom sú pre vás ideálne screenové rolety. 


Pomáhajú v domácnosti udržiavať komfortné teploty a navyše sa postarajú aj o moderný a elegantný vzhľad. Ich hlavnou výhodou je čiastočná svetelná priepustnosť a variabilita. 


Screen rolety vám vytvoria optimálne tepelné podmienky, ušetria peniaze za vykurovanie aj za klimatizáciu a sú vynikajúcim doplnkom do domov.


Tip: Tienenie pred slnkom v určitých prípadoch môžete zabezpečiť aj s fotovoltaickými panelmi. Vedeli ste, že na fotovoltaiku pre rodinné domy môžete získať dotáciu?

Markízy

Markízy sú moderné vonkajšie tieniace systémy na vašu terasu alebo balkón a vytvárajú príjemné miesto, kde sa môžete skryť pred horúcim letným slnkom. 


Markízy sú nielen účinnou ochranou pred horúčavami a miernym vetrom, ale dodávajú vášmu domu alebo bytu estetický vzhľad. Markízy majú v porovnaní s inými typmi tienenia množstvo výhod aj nevýhod. Všetko závisí aj od toho, aký typ markízy si vyberiete.


Pre ideálne tienenie existuje obrovský počet typov ako napríklad výsuvné markízy, kazetové markízy, bočné markízy, balkónové či špeciálne markízy na zimné záhrady. Vopred si teda ujasnite, čo od tienenia očakávate a ako často ho budete využívať.

 

Bočná markíza 180 x 300 cm, dymovo šedá

 

O markízach sa dozviete viac na nasledujúcich stranách, po rozpise ostatných druhov tieniacej techniky.

Exteriérové (vonkajšie) žalúzie

Vonkajšie žalúzie patria medzi jedny z najvyužívanejších druhov vonkajšej tieniacej techniky. Efektívne regulujú denné svetlo a slnečné lúče, ušetria peniaze za klimatizáciu a navyše si môžete vybrať, či chcete ručné alebo motorové ovládanie.

Exteriérové (vonkajšie) rolety

Vonkajšie rolety ochránia vaše okná pred prudkým dažďom, krúpami aj bežnému UV žiareniu, predĺžia životnosť okien a postarajú sa aj o zvukovú a tepelnú izoláciu. Roletami v miestnosti dokážete vytvoriť úplnú tmu, čo by sa vám so žalúziami nepodarilo. Ak potrebujete zvýšenú ochranu, k dispozícii máte aj špeciálne bezpečnostné rolety.

Zvislé fasádne clony

Aj slnečné clony ponúkajú možnosť, ako elegantne doplniť fasádu domu a pozitívne ovplyvniť atmosféru v domácnosti. 


Zvislé fasádne clony predstavujú modernejšiu alternatívu k vonkajším žalúziám a roletám. Fungujú na princípe klasickej látkovej rolety, no materiál, z ktorého sú vyrobené, je oveľa odolnejší voči vonkajším vplyvom a nepriazni počasia. 


Výhodou fasádnych clôn je, že si ich môžete prispôsobiť podľa vašich predstáv.

Siete proti hmyzu

Chcete si užiť bezstarostné leto? So šikovnými sieťkami proti hmyzu si môžete užívať najkrajšie obdobie v roku bez vyrušovania a nepríjemných štípancov. N


Sieťky proti hmyzu nielenže chránia pred nežiadúcim hmyzom, ale účinne filtrujú aj tie najjemnejšie častice vo vzduchu a robia pobyt doma príjemnejším zážitkom aj pre alergikov. Vybrať si môžete siete pevné, s otvorom pre vášho domáceho maznáčika, otváracie s rámom, rolovacie, plissé alebo posuvné na rámy dverí aj okien.

Interiérové tienenie

 

SONGMICS Zvislá markíza na balkón a terasu 2,5 x 1,6 m, sivá

 

Interiérové tienenie sa dnes neobmedzuje už iba na typické horizontálne žalúzie, ale zvoliť si môžete spomedzi širokého spektra produktov, ktoré okrem účinného zatienenia interiéru majú aj estetickú hodnotu. Tak si vytvoríte moderný, štýlový alebo tradične vyzerajúci interiér vášho domu či bytu.

Interiérové rolety:

  • Rolety deň-noc
  • Látkové rolety
  • Plissé rolety
  • Rímske rolety
  • Rolety na strešné okná
  • Japonské steny

Interiérové žalúzie:

  • Hliníkové žalúzie
  • Drevené žalúzie
  • Vertikálne žalúzie

Na záclony a závesy môžete v domácnosti namontovať garniže alebo využiť koľajnicové systémy, ktoré sú nenápadné a nechajú vyniknúť dekoračnú látku.

Markízy - čo je markíza?

Čo sa týka tieniacej techniky, ako ste mohli vidieť, existuje nespočetne veľa možností. Ak však hľadáte tieniaci systém, ktorý ľahko namontujete a ktorý výrazne nezmení vzhľad vášho domu či bytu, no je účinnou ochranou pred slnečným žiarením aj miernym dažďom, zvoľte určite markízu. 


Markízy sú momentálne veľmi obľúbené, a preto by sme sa im v tomto článku chceli venovať viac.


Tip: Pozrite sa ako si vytvoriť bezpečný priestor pre deti na svojom balkóne


Markízy sú praktické a zároveň elegantné a ponúkajú množstvo variantov využitia pri zatienení balkónov, záhrad a terás. 


Rozlišujú sa svojou širokou škálou typov konštrukcií aj farbou látok, z ktorých je väčšina vodeodolná a impregnovaná voči plesniam. Kvalitný materiál a spracovanie zaručujú dlhú životnosť markízy aj stálu farbu.

Aké typy markíz existujú?

 

tienenie na terase

 

Tak, ako pri iných typoch tienenia, aj markízy ponúkajú široký výber, ktoré odrážajú konkrétne potreby zákazníka. V ponuke sa nachádzajú:

  • Výsuvné a výklopné markízy
  • Zvislé markízy
  • Kazetové markízy
  • Bočné markízy
  • Fasádne markízy
  • Špeciálne markízy na zimné záhrady
  • Markízy na balkón
  • Markíza na terasu
  • Samostatne stojace markízy


Výrobcovia delia markízy rôznym spôsobom, podľa rozmerov, finančnej náročnosti či množstva funkcií ako motorizované ovládanie, kazetové uzatváranie alebo látky v rôznych úpravách (dvojitá impregnácia, proti zašpineniu).

Prečo kúpiť markízy?

 

Vonkajšia bočná výsuvná markíza, 350 x 200 cm, dymovo šedá

 

Markízy sú skvelou voľbou na balkóny a terasy, ak si chcete vychutnať rannú kávičku v príjemnom tieni. A ak sa neskôr budete chcieť opaľovať, stačí markízu jednoducho stiahnuť. Strach nemusíte mať ani v náročnejších podmienkach, markízy sú odolné proti silnejšiemu vetru a zvládnu aj slabý dážď. Lepšie je však chrániť látku markízy v dizajnovom boxe. 


Tip: Pri opaľovaní sa na svojej terase či balkóne si nezabudnite natrieť ochranným krémom a samozrejme zvoliť aj vhodné plavky


Okrem základných látok a vzorov si môžete vybrať z rôznych druhov moderného prevedenia, ktoré je možné prispôsobiť vašim požiadavkám. K dispozícii je taktiež manuálne alebo elektrické ovládanie, ktoré je vzhľadom na vyššiu hmotnosť celkovej konštrukcie bezpečnejšou voľbou.

Ako si vybrať markízu?

Výber správnej záhradnej markízy si vyžaduje trochu prieskumu, aby ste sa uistili, že kupovaná markíza bude vhodná pre váš priestor. Vo svete markíz by ste sa mali najskôr zorientovať, aby ste si vybrali tú, ktorá bude skvele ladiť s vaším domom, bytom, balkónom či záhradou. Každá z nich má svoje špecifické využitie, ktoré je dané potrebami zákazníka a tu je niekoľko faktorov, ktoré by ste mali zvážiť.

Veľkosť a rozmery

Účel markízy ako aj celkový rozmer priestoru určí, akú veľkosť markízy potrebujete. Menšia markíza je perfektná ako dekoratívny prvok, zatiaľ čo väčšia markíza poskytuje dokonalú ochranu pred slnkom a viac tieňa. Pri výbere markízy je dôležité poznať výšku a šírku zatienenej plochy. Rozmery väčšiny markíz sa pohybujú od 2 m až do 12 metrov šírky. S dĺžkami výsuvu až 4 metre.


Uistite sa, že vaša markíza poskytuje dostatočný tieň. Znie to ako samozrejmosť, ale dosiahnuť správnu veľkosť markízy môže byť ťažšie, než si myslíte. Pretože sa slnko počas dňa posúva, musíte sa uistiť, že vaša markíza je dostatočne veľká, aby vám vždy poskytovala dostatočný tieň.

Druhy markíz

Výber jednotlivých druhov farieb, dekorov a veľkostí je obrovský. Vyrábajú sa kazetové, kĺbové, puzdrové a balkónové markízy, ale aj markízy upínacie alebo s padacími ramenami. Ich výhodou je, že ich možno bezproblémovo pripevniť k nosnej stene domu. Vo všeobecnosti sa markízy delia na dva základné varianty:

Kazetové markízy

Pri kazetových markízach sa látka navíja do špeciálnej kazety, boxu, ktorý chráni látku a konštrukciu markízy pred poveternostnými vplyvmi v stiahnutom stave, čo predlžuje jej životnosť. V prípade, že nebudete tienenie potrebovať, môžete ju jednoducho zasunúť do ochranného boxu.

Kĺbové (bezkazetové) markízy

Tento typ má výsuvné kĺbové ramená a neobsahuje žiadnu kazetu. Na prvý pohľad nie je robustná a pôsobí skôr elegantne a decentne. Kĺbovú markízu môžete zvoliť vtedy, ak ju chcete namontovať na miesto, kde markíza nebude príliš vystavená vonkajšiemu vplyvu. 


Ostatné markízy, napríklad upínacie, balkónové, fasádne, markízy s padacími ramenami, pravouhlé markízy alebo bočné rolety, sú ideálnou alternatívou pre všetkých, ktorí vyžadujú individuálne riešenie, ak máte napríklad zimnú záhradu, alebo zasklený balkón. 


Tip: Viete na čo si dať pozor pri zasklievaní balkóna?


Zaťahovacie alebo rolovacie markízy ponúkajú vyššiu úroveň kontroly pre prirodzené svetlo v zime alebo viac tieňa v lete a sú skvelé pre terasy alebo záhrady. Tento typ markízy môžete rýchlo zasunúť, keď sa nepoužívajú, a vďaka ovládaniu na motor je ovládanie markízy jednoduché.


Pri výsuvných markízach je potrebné pamätať na to, že nie sú navrhnuté tak, aby odolali silnému dažďu alebo silnému vetru, takže v prípade nepriaznivého počasia ich budete musieť stiahnuť, aby sa nepoškodili.


Aj voľne stojaca markíza je obľúbenou voľbou a je ideálna na oddelenie väčšej plochy, aby sa vytvoril priestor na oddych alebo miesto na sedenie.

Ovládanie markízy

Manuálne markízy

Manuálne markízy sú bezpochyby najefektívnejšou možnosťou, ale budete musieť zvážiť ich veľkosť. Majte však na pamäti, že čím je markíza väčšia, tým viac úsilia je potrebné vynaložiť na jej vysunutie a zasunutie. 


Manuálne markízy stoja podstatne menej ako elektrické verzie. Ak nebudete markízu často používať, vystačíte si aj s manuálnym ovládaním.

Motorové ovládanie

Typy s elektrickým motorom a vypínačom vám uľavia od náročného točenia kľučkou. Stačí len vstať a stlačiť vypínač.

Diaľkové ovládanie

Elektrické markízy sa dajú ovládať pomocou diaľkového ovládania a poskytujú maximálny užívateľský komfort. Často sa dodávajú aj s celým radom príslušenstva ako je osvetlenie alebo dokonca senzor počasia, ktorý automaticky stiahne markízu pri silnom vetre alebo daždi.

Materiál markízy

Keď sa rozhodnete pre správnu veľkosť vašej markízy, budete si musieť vybrať látky. Ak chcete, aby vám markíza vydržala čo najdlhšie, ďalším dôležitým faktorom je životnosť. Pri výbere správnych materiálov a dobrej starostlivosti môže kvalitná markíza vydržať aj viac ako 10 rokov. Syntetické materiály môžu byť vhodnejšou voľbou v porovnaní s prírodnými tkaninami, pretože lepšie odolávajú zafarbeniu a nezmenia farbu tak rýchlo.


Pri výbere látky tiež myslite na priepustnosť svetla, pretože tá bude určovať mieru zatienenia miesta pod markízou. Kvalitný materiál vás navyše ochráni pred UV žiarením. Markízy majú zvyčajne jednu z nasledujúcich typov látok:

Polyester

Polyester má krásne žiarivé farby, no bohužiaľ nevydrží dlho. Nie je UV stály a rýchlo vybledne, na Slovensku sa používa iba veľmi málo. Je však vhodnou voľbou, ak plánujete markízu používať príležitostne alebo ak chcete ušetriť peniaze.

Akryl

Akryl je trvácna látka a v základnej impregnovanej verzii vydrží aj 10 rokov. Podľa farby má aj určitý stupeň UV filtra – čím tmavšia látka, tým silnejší UV filter. Je stálofarebný, nešpiní sa, ľahko sa čistí a je ideálny pre vonkajšie použitie.

Lumera

Lumera je odľahčené akrylové vlákno a ponúka ochranu proti UV a slnečnému žiareniu, farebnú stálosť, odolnosť voči počasiu, ako aj nepremokavosť a odolnosť voči znečisteniu. Je vhodná na masívnejšie markízy a do mestského prostredia. 

Mikroperforované tkaniny

Mikroperforované tkaniny sú medzi látkami pre markízy voľba číslo jeden. Sú odolné voči UV žiareniu aj roztrhnutiu a podporujú dobrú cirkuláciu vzduchu pod poťahom. Tiež sa ľahko čistia vodou.

Štýl a farba

 

Bočná markíza 200 x 350 cm, béžová

Záhradné markízy sa dodávajú v rôznych farbách a štýloch, aby vyhovovali vášmu domovu, preto si vyberte taký dizajn, ktorý sa vám páči. Markízy sú dnes dostupné v rade rôznych vzorov, ktoré vyhovujú všetkým štýlom a vkusu. Zvážte, ktorá farba alebo vzor bude dobre ladiť s celkovým vzhľadom nehnuteľnosti alebo miestnosti, s ktorou sa spája. Tým sa vytvorí súdržnejší vzhľad, ktorý hladko prepojí vnútorný a vonkajší priestor. 


  • Svetlejšie farby sú vo všeobecnosti najlepšou voľbou, pretože účinnejšie blokujú a odrážajú slnečné svetlo a udržiavajú oblasť pod nimi chladnú a chránenú.
  • Pod tmavou látkou bude na slnku teplejšie a viac zatemňuje.
  • Jednofarebné látky sú moderné, nadčasové a univerzálne, pruhované sú výrazné a hodia sa skôr na tienenie domov a bytov mimo mesta.
  • Najobľúbenejšie farby sú odtiene žltej, hnedej a zelenej. Avšak pozor, žltá farba môže priťahovať hmyz.
  • Biela a odtiene sivej a béžovej skvelo pasujú k modernému štýlu.

Pridané funkcie

Zamyslite sa nad tým, ako využívate svoj vonkajší priestor. Pre jednoduchosť a pohodlie odporúčame motorické ovládanie, takže svoju markízu môžete ovládať jednoducho stlačením tlačidla.


Okrem výhod regulácie teploty a ochrany pred slnečným žiarením alebo dažďom sú tu aj ďalšie funkcie, ktoré môžete zvážiť pri kúpe markízy, ako je osvetlenie a kúrenie. Tieto prvky vytvárajú pohodlnejší priestor pre vašu záhradu a umožňujú vám a vašim hosťom užívať si vonkajší priestor počas večera aj dňa.

Ako namontovať markízu?

Ak sa rozhodnete markízu inštalovať sami, dajte si pozor na jej rozbaľovanie. Nepoužívajte na to nôž, ale iba nožnice. Rozrezanie látky odlamovacím nožom je totiž častým dôvodom reklamácie.


Ako namontovať markízu na stenu a ako ju nasadiť na balkón, sa dozviete v návodoch, ktoré by mala obsahovať objednávka. Pokiaľ si ale na montáž sami netrúfnete, využite profesionálny montážny servis.


Nesnažte sa ušetriť peniaze na nesprávnom mieste – aj keď ste dobrý domáci kutil. Pri nesprávnej inštalácii môže markíza niečo odlomiť alebo spôsobiť iné poškodenie. Ak sa nechcete zaoberať ťažkými prácami, zverte montáž vašej novej markízy odbornej firme. To vám v konečnom dôsledku ušetrí čas a peniaze. 

Starostlivosť a údržba markízy

 

interiérové markízy

 

Dôležité je, aby ste udržiavali vašu terasu a všetky jej prvky v čo najlepšom stave. Väčšina poťahových látok na markízy je vyrobená z materiálu, ktorý zabraňuje nečistotám. Ak sa budete riadiť nasledujúcimi tipmi, vaša markíza vám bude slúžiť dlho.

  • Ak sa na látku nachytá prach, peľ alebo iné nečistoty, pri jemnom daždi ju nechajte vysunutú, dážď ju opláchne a zmyje aj nečistoty. Potom ju nechajte usušiť a bude krásna ako predtým.
  • Vlhkú markízu po daždi nikdy nesťahujte späť do kazety, treba ju najskôr nechať dôkladne vyschnúť. V opačnom prípade môže látka začať plesnivieť.
  • Ochranné boxy zaistia, že markíza je pri extrémnom počasí dobre chránená. Nezabudnite ju pri silnom daždi a vetre vždy zasunúť.
  • Celá konštrukcia by sa mala pravidelne čistiť mydlovou vodou. Z času na čas jej môžete dopriať aj niekoľko kvapiek oleja, aby všetko dobre fungovalo.
  • Zalepte všetky malé trhliny, ktoré nájdete v látke a nezabudnite ostrihať svoje rastliny a kríky v okolí, aby nepredstavovali riziko roztrhnutia.
  • Keď markízu nepoužívate, nezabudnite ju pravidelne kontrolovať, aby ste minimalizovali vznik plesne. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať skladovaniu markíz v plastových vreciach, tie poskytujú plesniam ideálne podmienky pre rast, pretože zachytávajú vlhkosť.

Markíza a dážď

 

vodeodolná markíza

 

Pri daždi treba pripomenúť, že markíza síce nepremokne ihneď a dokáže odolať aj určitému stupňu dažďa, nie je však stavaná na to, aby ste pod ňou v daždi sedeli a takisto nemá pred dažďom chrániť záhradný nábytok. Ak potrebujete aj tienenie, aj ochranu pred dažďom, zvoľte radšej pergolu.


Doplnky na balkón a terasy

Ak si chcete užiť pohodu na terase, doplniť priestor v interiéri alebo hľadáte spôsoby, ako si vylepšiť priestor či už technicky alebo vzhľadovo, existuje niekoľko možností, ako tak urobiť a vytvoriť si priestor podľa vašich predstáv, či už na relax, hranie pre deti alebo prácu z domu. 

Aké doplnky môžete zvoliť:

Plynové ohrievače

Ohrievač na terasu perfektne kombinuje funkčnosť a dizajn a uspokojí aj tie najnáročnejšie požiadavky.

Vonkajšie ohnisko a gril v jednom

Štýlové vonkajšie ohnisko so všetkými možnosťami, ktoré ponúkajú moderné grily, vám umožní pripravovať jedlo celoročne. Či vajíčka na raňajky, šťavnatý steak na obed alebo kotlíkový guláš, na večerné posedenie v kruhu rodiny a priateľov ako stvorené.

Infražiariče

Bezkonkurenčne najefektívnejšie riešenie vykurovania na záhradke alebo terase je infražiarič. Vonkajšie infražiariče sú v súčasnosti obľúbeným riešením vykurovania na terasu, pretože zbytočne neohrievajú vzduch, ale iba objekty. Tým je zaručená maximálna energetická úspornosť vykurovania, ako aj vysoký ekologický štandard. Okrem toho:

  • sa vďaka nízkej hmotnosti ľahko prenášajú
  • sú odolné, pretože sú vyrobené z nerezových materiálov odolných proti vlhkosti a chladu
  • ich prevádzka nespôsobuje znečistenie, prach ani hluk, sú ekologicky čisté
  • efektívne sálajú teplo už po zapnutí
  • majú dlhú životnosť

Luxusný záhradný nábytok

 

SONGMICS Záhradná jedálenská súprava, čierna a béžová

Neodmysliteľnou súčasťou pre zariadenie záhrady, terasy a balkónu je nábytok. Vyberajte si kvalitný nábytok, ktorý vyniká svojou odolnosťou aj dizajnom. Podľa vašich potrieb zvoľte:

  • Sedacie súpravy
  • Jedálenské súpravy a stoly
  • Lehátka
  • Vonkajšie sedačky a pohovky
  • Servírovacie vozíky a barové stoly a stoličky
  • Záhradné lavice
  • a ďalšie príslušenstvo (deky, vankúše, kvetináče, hojdacie siete, trampolíny atď.)

Zariadenie terasy a balkóna

Prvým tipom je zamyslieť sa nad tým, ako chcete priestor využiť. Možno sa chcete zabávať, vychutnať si stolovanie pod holým nebom alebo vytvoriť relaxačné vonkajšie útočisko. To vám poskytne tipy na nábytok a doplnky, ktoré budete potrebovať.

Príjemné útočisko

Markíza vám vytvorí krásne zatienené miesto počas celého dňa. Pod ňou si môžete váš priestor zútulniť pomocou jednoduchého a štruktúrovaného nábytku, záhradných vankúšov s príjemnými obliečkami, koberčekov a prikrývok. Osvetlenie je v záhrade často prehliadané, ale jemnú žiaru ľahko dosiahnete pomocou rustikálnych lampášov alebo reťazových svetiel. Pridaním svetiel, ktoré veci rozjasnia, si môžete svoj vonkajší priestor užívať aj dlhšie.

Zábava s priateľmi a rodinou

Markíza vytvára príjemné prostredie, je skvelým spôsobom, ako sa zabávať vonku až do večera a poskytuje dokonalý priestor pre dospelých. Na jeho vytvorenie sa uistite, že máte pod markízou dostatočne veľa miest na sedenie a stôl, aby si hostia mohli odložiť svoje nápoje. Vhodný môže byt' aj koktejlový vozík, ktorý dodáva priestoru sofistikovaný pocit.

Tienenie zimnej záhrady či prístrešku

Možno ste o tom nevedeli, no markízou môžete nadkryť aj zimnú záhradu, sklenenú verandu alebo prístrešok. Ak máte doma niektoré z týchto troch riešení, tak potom určite viete, že v lete je pod sklom doslova horúce peklo. Markíza v tomto prípade poslúži nielen ako tienenie, ale aj ako tepelná izolácia a vďaka nej sa nebude zimná záhradka ani veranda správať ako skleník. Bude v nej normálna teplota a pri takomto riešení dokonca aj ušetríte teplo.

Tipy, ako váš vonkajší priestor pripraviť na jeseň a zimu

Ak sa so svojou terasou alebo balkónom nechcete rozlúčiť aj napriek klesajúcim teplotám, máme pre vás niekoľko nápadov, pomocou ktorých budú aj chvíle počas chladnejších dní, ktoré strávite vonku, príjemné.

Svetlo a teplo

Teplo čisto opticky zabezpečíte pomocou svetelných reťazí, sviečok alebo lampášov. Ešte útulnejšiu atmosféru vytvorí deka, do ktorej sa môžete zavinúť, šálka horúceho čaju alebo punču. Pozitívny vplyv na váš imunitný systém zabezpečí horúci korenený alebo zázvorový čaj.

Rastliny

 

Všetky rastliny, ktoré sú citlivé na chlad, by ste v tomto ročnom období mali presunúť z exteriéru do domácnosti. V závislosti od druhu rastliny môže byť vhodnou miestnosťou aj garáž, schodisko alebo iné miestnosti, ktoré sú chránené pred mrazom.


Aj napriek chladnému počasiu môžete mať okolo seba zeleň, pretože nie všetky rastliny je nutné v zime premiestniť do interiéru alebo zazimovať. Črepníkové rastliny odolné proti mrazu, ako je napríklad pakost, buxus alebo gaultéria, odolávajú aj mrazivým teplotám a vytvoria tak pohodu vo vonkajšej miestnosti.


Tip: Viete ako si vytvoriť malý kúsok prírody aj na vašom balkóne?

Zastrešenie

V zimnej záhrade, pod strechou terasy alebo markízou je možné stráviť príjemný čas aj vďaka kvalitnému zastrešeniu, ktoré vás najlepšie ochráni pred poveternostnými vplyvmi.

Uskladnenie nábytku

Nábytok treba pred uskladnením zbaviť nečistôt. Vhodné na odstránenie sú mäkké kefy alebo handry, vlažná voda a jemné mydlo. Plastový nábytok je vo všeobecnosti veľmi jednoduchý na údržbu, takisto aj ležadlá, stoličky alebo stoly z ratanu.

Podlaha

Pri pripravovaní na zimu netreba zabúdať ani na podlahy. V tomto prípade platí to isté ako pri nábytku. V závislosti od materiálu a povrchu vonkajšej podlahy treba postupovať rôznym spôsobom. V prvom rade treba podlahu pozametať, odstrániť z nej lístie, nečistoty a povrchový prach.


Pri čistení drevených a kamenných podláh používajte metlu s mäkkými štetinkami, aby ste ju nepoškodili. Vo väčšine prípadov si vystačíte s domácimi prostriedkami ako sóda alebo mydlo. Keď sú dosky čisté, nechajte ich uschnúť aspoň 24 hodín, aby v nich nezostala žiadna vlhkosť. Posledným krokom je nanesenie ošetrujúceho oleja na drevené podlahy.


Čistenie povrchu kompozitného materiálu z dreva a plastu je jednoduchšie než čistenie dreva. Väčšinou okrem pravidelného zametania stačí použiť iba teplú vodu, malé množstvo umývacieho prostriedku a kefu. V závislosti od zloženia dosiek môžete podlahu dodatočne naimpregnovať. Najlepšie však bude, ak sa obrátite na výrobcu, ktorý vám určite poskytne konkrétne informácie a pokyny na ošetrenie konkrétneho variantu materiálu.


Ak ste si všetko vyčistili, odložili a ochránili, môžete sa tešiť na príjemné zimné dni a na ďalšiu jar, keď si budete na terase alebo balkóne vychutnávať prvé teplé dni.



Dominika Blchová, SEO, Optimalizácia webu pre vyhľadávače

PODOBNÉ ČLÁNKY