Garáž alebo prístrešok na auto ako sezónny sklad pre záhradný nábytok. Ako na to?

Veľký sprievodca stavbou záhradnej terasy pri dome - Vashome.sk

Garáž je primárne určená na parkovanie auta. Majitelia však často majú tendenciu šupnúť do nej všetko, čo nemá svoje stále miesto. Takto sa garáž či prístrešok na auto mení na neusporiadaný sklad. Svoj prechodný domov v ňom nachádza nábytok a ďalšie vybavenie domácnosti, záhradný nábytok aj záhradné náradie.

A je to v poriadku! Prečo nevyužiť priestor, ktorý vám garáž ponúka? No aj takéto skladovanie má svoje pravidlá. Garáž je špecifický priestor so svojou klímou a vlhkosťou, otvorený prístrešok na auto si dokonca vyžaduje väčšiu organizáciu. Viete, ako pripraviť a ošetriť nábytok? Ako ho správne skladovať? Čo je vhodné na skladovanie v garáži a čo nie?

Prší, prší, len sa leje

Záhradný alebo outdoorový nábytok je prispôsobený tak, aby na záhrade či na terase vydržal aj zmeny počasia. Je však rozdiel, ak bývate v oblasti, kde spŕchne raz za čas, alebo v oblasti s častými búrkami. Ak u vás takmer vôbec nesneží, máte to s ochranou nábytku jednoduchšie ako tí, ktorí bývajú na severe Slovenska a v zimných mesiacoch sú obdarovaní poriadnou nádielkou snehu.

Rozhodujúce je aj to, z akého materiálu je záhradný nábytok vyrobený. Kovový a plastový nábytok je najodolnejší voči vplyvom počasia. Samozrejme, aj tu je dôležitá povrchová úprava a ošetrenie. Kovový nábytok je náchylný na tvorbu korózie, preto mu doprajte antikorózny náter, aby odolal dažďu aj snehu.

Potom ho môžete nechať na záhrade aj v daždi a počas slabého sneženia. Ak sa počasie zhorší, stačí, keď záhradný nábytok stiahnete pod nejaký prístrešok alebo prikryjete ochrannou plachtou. Aby ste sa z neho tešili aj ďalšiu sezónu, na zimu ho radšej uskladnite niekde v interiéri.

 

Súprava záhradného nábytku, 1 ks stôl a 2 ks stoličky, čierna, béžová | SONGMICS

 

Podobne je na tom aj plastový nábytok. Voda mu neublíži, horšie je to v zime. Mráz môže spôsobiť krehnutie plastu a jeho praskanie. Preto odporúčame skladovať plastový nábytok v interiéri alebo na mieste, kde teploty neklesajú pod nulu.

Drevo je obľúbené pre svoj prírodný vzhľad. Najviac sa hodí na záhradu alebo do altánku. Na druhej strane, drevo si nevie veľmi poradiť s vodou, mrazom a vlhkosťou. Aj počas sezóny by ste mali drevený nábytok ošetriť ochrannými a impregnačnými nátermi. Na zimu nábytok premiestnite na suché miesto. Mráz môže zapríčiniť jeho praskanie. Zvýšená vlhkosť spôsobuje tiež výskyt plesní či napadnutie hmyzom.

Rovnako by ste mali pristupovať k prútenému záhradnému nábytku a nábytku z prírodného ratanu. Naopak, umelý ratan je jeden z najodolnejších materiálov a nemá žiadne špeciálne požiadavky na zazimovanie.

Výhody skladovania nábytku v garáži

Záhradný nábytok môžete skladovať aj v záhradnom domčeku, v suchej pivnici alebo na povale. Dôležité je, aby ste ho nenechali počas kritických dní vonku. Skladovanie nábytku v interiéri, tak ako skladovanie nábytku v garáži, má svoje výhody: 

  • ochrana nábytku a zariadenia pred vplyvom počasia;
  • ochrana pred plesňou, koróziou, praskaním a zdeformovaním;
  • predĺženie životnosti nábytku;
  • rôzne spôsoby uskladnenia (garážový nábytok a regály, stohovanie a pod.);
  • využitie inak nevyužitého priestoru v garáži.

    Úložný regál s vysokou nosnosťou do 875 kg, modrý | SONGMICS

    Je vaša garáž vhodná na skladovanie nábytku?

    Nábytok je háklivý na rôzne neduhy. Spomínali sme škodce, hmyz, pleseň a vlhkosť. Preto je potrebné zvážiť, či vaša garáž je vhodná na jeho skladovanie. Veľmi dôležité sú vetranie a ventilácia. Vo vlhkom priestore ľahko dôjde k poškodeniu a deformácii dreva či prírodného ratanu, preto je kľúčová kontrola teploty a vlhkosti. Najlepšia je klimatizovaná garáž s možnosťou regulácie teploty.

    Na zmenu farby a kvality použitého materiálu vplýva aj ultrafialové žiarenie. Preto sa uistite, že v garáži nájdete miesto mimo veľkých okien a dverí. Tento priestor by mal byť dostatočne veľký na to, aby ste doň umiestnili nábytok bez rizika poškodenia a škrabancov.

    Nepodceňujte ani zabezpečenie garáže. Garáž, na rozdiel od prístrešku na auto, umožňuje pridať rôzne bezpečnostné opatrenia, aby nielen vaše auto, ale aj záhradný nábytok boli chránené pred vandalizmom a krádežou. Vedeli ste, že ak máte poistenú domácnosť, máte chránené aj hnuteľné veci nachádzajúce sa v nebytových priestoroch, ktoré patria k nehnuteľnosti?

     

    Tip: Viete, ako si poistiť nielen domácnosť, ale aj prístavby, garáž, dielňu a všetko v nej?

    5 tipov na skladovanie záhradného nábytku

    Ak je vaša garáž vhodná na skladovanie záhradného nábytku a náradia, máte o starosť menej. Aj tu je však potrebné poznať určité pravidlá, aby ste z garáže napokon nevytvorili chaotický sklad, kde budú stoličky iba tak nahádzané na sedačke a na sklenenom stolíku nebezpečne položená záhradná píla. Tu je niekoľko tipov, ako využiť potenciál garáže.

    1.   Vytvorte miesto

    Aby ste z garáže vyťažili maximum, je potrebné jej pravidelné upratovanie. Iba takto zistíte, koľko priestoru máte k dispozícii. Vždy pred zimou si vyhraďte dostatok času a vrhnite sa na garáž s odhodlaním zbaviť sa všetkého, čo nepotrebujete. Čo je pokazené, nefunkčné, nepotrebné, by malo ísť preč. Veci a predmety, ktoré nepoužívate, zaberajú v garáži miesto, ktoré by ste mohli vyhradiť pre záhradný nábytok.

     

    10-úrovňový stojan na topánky, botník až pre 54 párov topánok, čierny | SONGMICS

    Upratovanie vám dá tiež príležitosť zorganizovať si priestor. Využite rôzne závesné systémy, garážový nábytok, regály, boxy a škatule a nájdite miesto pre každú vec, ktorá tu nejakým spôsobom skončila. Nielen že sa vám bude ľahšie parkovať, získate tiež prehľad o tom, čo kde je. Ak vás čaká údržba a čistenie auta, bez ťažkostí nájdete všetky čistiace prípravky a pomôcky.

     

    Tip: Viete, ako pripraviť svoje auto na zimu?

    2.   Pripravte nábytok na skladovanie

    Pred premiestnením nábytku do garáže sa mu trochu povenujte. Ak si nájdete čas a ošetríte nábytok pre uskladnením, nielenže predĺžite jeho životnosť, ale aj znížite výdavky na jar ďalšieho roka, keď ho budete chcieť opäť vytiahnuť na záhradu alebo terasu. Ako pripraviť nábytok na skladovanie?

    Drevený nábytok

    Drevený nábytok vždy umyte teplou mydlovou vodou a jemnou kefkou a pred uskladnením ho nechajte úplne vyschnúť. Naneste na nábytok leštidlo alebo vosk, ktorý pomôže utesniť drevo a zabráni jeho vysychaniu v dôsledku kolísania teplôt počas skladovania.

    Kovový nábytok

    Kovový nábytok je náchylný na koróziu. Preto ho pred uskladnením dôkladne umyte a vyčistite, aby ste odkryli napadnuté miesta. Potom použite kvalitný odstraňovač hrdze. Pokračujte nanesením spreju podľa pôvodného farebného odtieňa. Na zafixovanie povrchu funguje ochranný automobilový vosk.

    Ratanový nábytok

    Ak máte prírodný ratan, postupujte ako v prípade dreveného nábytku. Umelý ratan stačí umyť vlažnou vodou a saponátom. Na mierne znečistenie si vystačíte špongiou, na hrubšie použite jemnú kefku. Dôkladne opláchnite. Výhodou je, že umelý ratan môžete skladovať aj vonku. Ak sa rozhodnete pre prístrešok pre auto, stačí, keď ho prikryjete ochrannou plachtou. Plachtu umiestnite tak, aby z nej mohla stekať voda.

    Plastový nábytok

    Plastový nábytok je najjednoduchší na údržbu. Nepotrebujete špeciálne prípravky. Stačí ho umyť mydlovým roztokom a potom dôkladne opláchnuť. Nechajte vyschnúť.

    Čalúnenie

    Vankúše a podsedáky sú nevyhnutné, aby ste si na stoličke či sedačke užili maximálny relax. Sú však veľmi náchylné na dážď a vlhkosť, preto im pred uskladnením venujte špeciálnu pozornosť.

    Všetky snímateľné poťahy zložte a vyperte v práčke. Nechajte poriadne vyschnúť. Ak máte čalúnenie, ktoré nie je vhodné do práčky, najprv ho zbavte peľu a povysávajte. Na vyčistenie škvŕn použite neagresívny prostriedok, niekedy stačí mydlová voda. Ak natrafíte na pleseň, pomôžte si špeciálnym prípravkom proti plesni alebo si pripravte roztok z bielidla, čistiaceho prostriedku a vody. Nechajte pôsobiť a potom umyte mydlovou vodou.

    Pred uskladnením sa uistite, že vankúše, podsedáky, hojdacie siete a pod. sú celkom suché. Je to podstatné najmä pri vankúšoch a podsedákoch s výplňou, kde by sa neskôr mohli tvoriť plesne. Čalúnenie a tkaniny vložte do úložných boxov a umiestnite do regála v garáži.

    Slnečníky

    Terasové slnečníky čistite kefou a jemným čistiacim prostriedkom. Nechajte ich vyschnúť v otvorenej polohe. Kovové a plastové časti vyčistite mydlovou vodou, kov ošetrite odstraňovačom hrdze, namažte spoje a ďalšie časti. Rovnako postupujte pri údržbe markízy alebo záhradnej hojdačky so strieškou.

     

    Slnečník, Ø 300 cm, UV ochrana až UPF 50+ (držiak nie je súčasťou balenia) | SONGMICS 

    Po dôkladnom vysušení uskladnite slnečníky v uzavretej polohe. Ak máte pôvodný obal, použite ho.

    3.   Demontujte

    Jednou z bežných chýb, ktoré ľudia robia pri skladovaní nábytku v garáži, je, že ho umiestnia do garáže tak, ako je. Pritom si neuvedomujú, že ho môžu rozobrať a rozložiť, a tak zdvojnásobiť svoje skladovacie možnosti. Niektoré kúsky záhradného nábytku je možné ľahko demontovať.

     

     Hliníkový rebrík 3,5 m, s 12 schodíkmi, kĺbový, viacúčelový, strieborný | SONGMICS

    Stoličky, sedačky, lavice, kreslá aj stoly rozoberte na diely. Nerobte to však násilím, ak niektoré skrutky držia pevne a ich odstránenie by mohlo spôsobiť poškodenie nábytku, neriskujte to. Ak sú súčasťou stola zásuvky alebo police, vyprázdnite ich a odmontujte.

    Opätovná montáž na jar bude jednoduchšia, ak si jednotlivé časti označíte. Je to dôležité najmä vtedy, ak rozoberáte záhradné súpravy a sety. Drobný materiál, ako sú skrutky, pánty a pod, vložte do uzatváracieho vrecka. Nalepte naň popisový štítok, označte ho a prilepte k nábytku.

    4.   Zabaľte

    Pri dlhodobom skladovaní je potrebné zabezpečiť, aby sa k nábytku nedostala vlhkosť. Použite pôvodné obaly, plastové fólie, ochranné plachty alebo čokoľvek iné, čo nábytok ochráni pred vlhkosťou a prachom, ale aj pred poškodením a škrabancami.

    Pri zakrývaní nábytku je dôležité zabezpečiť, aby nábytok “dýchal”. Ak plastové fólie utiahnete príliš silno, vlhkosť sa bude držať vo vnútri, môže dôjsť ku kondenzácii a následne k deformovaniu a poškodeniu nábytku.

    Zvláštnu starostlivosť si vyžadujú sklenené predmety, ako sú stolové dosky, svietidlá a zrkadlá. Zabaľte ich do baliaceho papiera. Vyhnite sa prilepeniu papiera priamo na sklenený povrch, pretože zvyšky lepidla bude náročné neskôr vyčistiť. Keď je sklo zabalené v baliacom papieri, prikryte ho bublinkovou fóliou a vložte do škatule pre zvýšenú ochranu.

    5.   Držte nad podlahou

    Pri skladovaní nábytku v garáži alebo v prístrešku na auto je potrebné zaistiť zaistiť jeho ochranu zo všetkých strán. Ak sa chystáte umiestniť nábytok priamo na dlažbu, skontrolujte ju. Betónová dlažba by mala byť bez prasklín a viditeľných poškodení. Použite kryt podlahy alebo podložku, ktorá zadrží vlhkosť.

    Jedným z najúčinnejších opatrení je vyhnúť sa umiestneniu akýchkoľvek predmetov priamo na podlahu. Je to obzvlášť dôležité v oblastiach náchylných na neočakávané počasie, ako sú silné dažde alebo snehové búrky, ktoré by mohli viesť k záplavám.

    Skúste palety alebo škvarové bloky. Poskytujú dodatočnú ochranu pred poškodením vodou a inými nepredvídanými udalosťami. Menšie kúsky vložte priamo do regálov alebo zaveste na háčiky na stenu.

    Tipy na skladovanie náhradných dielov a záhradného náradia

    Garáž sa používa nielen na skladovanie záhradného nábytku, ale aj náradia a náhradných dielov. Týchto zopár praktických rád vám pomôže nájsť pre ne najvhodnejšie miesto tak, aby sa eliminovalo riziko poškodenia auta alebo zazimovaného záhradného nábytku.

    Zvážte nasledujúce riešenia:

    • priestor na stene - na trhu sú dostupné rôzne lamelové systémy a pegboardy, ktoré vám pomôžu maximalizovať úložný priestor. Ľahko nájdete potrebné záhradné náradie, keďže všetko bude mať svoje miesto.
    • garážové skrinky - sú výborné na uskladnenie drahších kúskov záhradného náradia. Vhodne aj pre drobné ručné náradie, záhradné rukavice, náhradné diely či semienka rastlín. Vyberte si skrinky so zámkom, kde budú vaši pomocníci celkom v bezpečí.
    • regály - podlahové regály sú vhodné na ťažšie predmety, môžete do nich uložiť aj náhradné autodiely či pneumatiky. Pridajte zopár stropných regálov, ktoré vám pomôžu na maximum využiť priestor pod stropom.
    • špeciálne stojany a držiaky - možno sa vám zíde stojan na pneumatiky, stojan na palivové drevo, navijak na záhradnú hadicu a predlžovací kábel a pod.

    Čo nepatrí do garáže

    Garáž je perfektný úložný priestor, avšak nie všetko je vhodné na skladovanie v nej. Nemali by ste v nej skladovať čokoľvek, čo by mohlo prilákať škodcov alebo byť ovplyvnené kolísaním teplôt a vlhkosti, ani nebezpečné materiály. Napríklad:

    • jedlo a krmivo pre zvieratá;
    • víno;
    • oblečenie;
    • matrace a spacáky;
    • koberce;
    • plyšové hračky;
    • knihy a umelecké diely;
    • fotografie, dokumenty a doklady;
    • elektronika;
    • propán a nádoby s palivom;
    • pesticídy;
    • farby a nebezpečné kvapaliny;
    • handry nasiaknuté olejom a ďalšími horľavinami a pod.

    Riziká v garáži, ktoré by ste nemali ignorovať

    Ak garáž využívate aj na iné účely ako iba na parkovanie auta, pravdepodobne sa v nej pohybujete dosť často. Garáž predstavuje niekoľko bezpečnostných rizík, ktoré by ste nemali podceňovať. Najmä, ak ju plánujete využiť ako sklad záhradného nábytku, náradia, náhradných pneumatík a autodielov. Na niektoré bezpečnostné opatrenia by ste mali myslieť už pri stavbe garáže. Viete, ako postaviť garáž, aby bola účelná, praktická a bezpečná?

    Jedným z najbežnejších bezpečnostných rizík v garáži je chybné elektrické vedenie. Spolu s ním sa môže v garáži prejaviť množstvo ďalších problémov súvisiacich s elektrikou, ako sú zastarané elektrické obvody, preťažené elektrické zásuvky, používanie poškodených predlžovacích káblov, žiarovky, ktoré majú nesprávny výkon, čo môže preťažiť rozvody.

    Zanedbanie stavu podlahy zas môže spôsobiť zakopnutie a pošmyknutie. Zakopnúť môžete aj o nábytok a iné predmety, ktoré sú v garáži iba tak pohodené na podlahe. K úrazom dochádza aj pre nedostatočné označenie schodov. Úniky oleja alebo benzínu z vozidiel, ktoré ste včas nevyčistili, predstavujú riziko pošmyknutia, nehovoriac o potencionálnom riziku požiaru.

    Nakoniec sa postarajte o dostatok svetla. Pridajte prídavné svietidlá, led pásiky, úlohové svietidlá a senzorové svietidlá ku schodisku a vstupu do domu.

    Na záver

    Sme na konci. Aj keď sa celá táto problematika javí ako hotová veda, verte nám, nie je to nič náročné. Ak máte pri dome garáž, bolo by škoda ju nevyužiť. Správne ošetrený a uskladnený záhradný nábytok je zárukou, že už na jar si môžete na záhrade užívať relax s rodinou.

    Investuje do kvalitných plastových fólií a ochranných plachiet, úložných systémov a boxov, chráňte záhradný nábytok pred vlhkosťou, prachom, škodcami a pod. Ak je to možné, zdvihnite nábytok z podlahy. Čalúnenie a tkaniny uložte do úložných boxov. Udržujte v garáži poriadok, iba tak ochránite svoj záhradný nábytok pred poškodením.

    PODOBNÉ ČLÁNKY