Veľký sprievodca stavbou záhradnej terasy pri dome

Veľký sprievodca stavbou záhradnej terasy pri dome

Výhody terasy pri domu sú neoceniteľné. Nejde len o komfort pre všetkých členov domácnosti, ale tiež o výnimočný estetický prvok a možnosť pobytu vonku za každého počasia. Terasa je akousi prístavbou domu. Je to "miestnosť naviac", ktorú je možné využívať nielen v lete. 


Stavba terasy vždy vyžaduje starostlivé zváženie a prípravu, ako z hľadiska návrhu terasy samotnej, tak vo veci výberu vhodných materiálov pre jej stavbu.

Na čo myslieť pri stavbe drevenej terasy?

Usporiadanie terasy je v podstate vrcholným počinom stavby rodinného domu a je dobré, keď o terase uvažujete už vo fáze, keď dom ešte len projektujete či žiadate o hypotéku. Aj keď je samozrejme možné terasu postaviť aj vtedy, ak nebola pôvodne plánovaná.


Stáva sa, že sa môžete rozhodnúť pre stavbu terasy až niekoľko rokov po stavbe domu - ani to však nie je problém.


Pri rozhodovaní o výstavbe terasy je treba brať do úvahy nasledovné:

  • umiestnenie a veľkosť pozemku,
  • rodinný životný štýl,
  • štýl záhrady,
  • osobné preferencie.

Určite je príjemné, keď sa výhľad z terasy rozšíri až na záhradu, čím môžete pre seba a svoju rodinu vytvoriť čarovné miesto na posedenie a relax.


Terasa býva umiestnená na pozemku pri objekte alebo ako jeho súčasť, no moderné návrhy zahŕňajú aj ​​návrhy umiestnenia terasy v úrovni prvého poschodia alebo podkrovia s využitím priestoru nad garážou.

Slnečné svetlo na záhradnej terase

Najoptimálnejším riešením je vybudovanie terasy vedľa obývačky alebo jedálne. Vtedy je terasa prirodzeným rozšírením týchto miestností. Veľa tiež záleží na orientácii vstupu do nehnuteľnosti. 


Ideálne je, keď je vchod umiestnený na severnej strane. Terasa vtedy môže smerovať na juh, čo zaisťuje dostatok slnečného svetla v ranných hodinách a mierny tieň  popoludní. 


Západná strana dáva viac svetla, ale problémom je niekedy až príliš veľa slnečného žiarenia. Pomôžete si zastrešením terasy, zhotovením terasových stien alebo osadením závesnými a popínavými rastlinami, prípadne výsadbou stromov vpredu. V prípade, že bude terasa situovaná na slnečnú stranu, stojí za zváženie tiež zakomponovanie solárnych kolektorov.


Terasové zastrešenie tiež poskytuje účinnú ochranu pred dažďom. Terasu sa neodporúča situovať zo severu kvôli neustálemu tieňu a sťaženému prístupu denného svetla do interiéru objektu. V tomto prípade zvážte umiestnenie terasy z boku domu, pokiaľ to šířka pozemku umožňuje.

Súkromie na terase

Pobyt na terase by vám mal poskytnúť komfort a oddelenie od verejného priestoru. S tým nebýva problém, pokiaľ je celé posedenie umiestnené v zadnej časti domu, prípadne na boku. 


Za zmienku stojí, že terasa musí byť navrhnutá vo vzdialenosti väčšej ako 1,5 m od hranice pozemku, aby vyhovovala platným legislatívnym predpisom. 


Ak nie je iná možnosť ako umiestniť terasu z čelnej strany, bude dobré presunúť celú stavbu hlbšie na pozemok (pokiaľ terasu riešite už vo fáze projektovania domu). Môžete tiež využiť rôzne prvky drobnej architektúry a zelene ako ochranu pred zvedavými pohľadmi okoloidúcich.

Právne normy terasy pri dome

Stavba terasy pri dome vždy vyžaduje zodpovedajúci legislatívny postup. Na výber máte dve možnosti:

  • ohlásenie prác so stavebným návrhom (táto možnosť sa obvykle používa pri novostavbách),
  • získanie stavebného povolenia.

Rozmery terasy

Rozmery terasy by mali byť podobné veľkosti obývačky alebo jedálne, pretože má väčšinou podobné funkcie. To znamená, že plochy menšie než 10 m2 by nemali veľký zmysel. Bolo by tak ťažké usporiadať nábytok a pohodlne sa pohybovať. 


Aj u relatívne malých domov býva bežné postaviť veľkú terasu, aby tak vznikol dostatočný priestor pre odpočinkovú časť s ležadlami, posedenie so stolom a stoličkami, prípadne gril či záhradnú udiareň. 


Ak má terasa bez problémov slúžiť dlhé roky, mali by ste určite pamätať na použitie vhodných materiálov. Kvalitný masívny dubový nábytok môže byť honosnejší ako napríklad plastový či kovový, no vyžaduje viac starostlivosti, aby v dobrom stave vydržal dlhé roky.

Náklon zahradnej terasy

Nesmierne dôležité je vytvoriť spád od stien objektu k okraju terasy, ktorý zabráni hromadeniu dažďovej vody na terasovej doske. 


Terasová doska by mala mať vždy sklon 1,5-2 % smerom k okraju umiestnenému rovnobežne so stenou domu, aby voda volne stekala z jej povrchu. 


Zvyčajne sa taký sklon prevádza pri odlievaní terasovej dosky s použitím pomocných latiek usporiadaných v rôznych výškach a v presne definovaných intervaloch. Záplaty sa odstránia pred stvrdnutím betónu a celý povrch sa uhladí cementovou maltou. 


Ak sa ukázalo, že je treba sklon zväčšiť, mala by sa na to použiť vyrovnávacia malta. Pokiaľ nie je spád, je nutná ďalšia vrstva betónu s hrúbkou minimálne 3 cm na okraji.

Dilatačné škáry 

Dilatačné škáry pri stene a medziľahlé dilatačné škáry sú nutné, aby sa podlaha mohla voľne rozťahovať a zmršťovať, čo zabraňuje praskaniu a odpadávaniu dlaždíc alebo panelov. 


Vonkajšia stena by mala byť od poteru oddelená medzerou približne 1 cm a v prípade veľkej plochy terasy je potrebné každé 3 m urobiť medziľahlé dilatačné škáry rovnobežne s kratšími okrajmi. 


Okrem toho nesmiete zabudnúť na dilatačné škáry v obklade dlažby, a to na rovnakých miestach, aby náter nepraskal. Za zmienku stojí, že k problémom s praskaním a odpadávaním obkladov dochádza aj pri použití škárovacích hmôt a lepidiel, ktoré nie sú odolné proti zmenám teplôt.

Izolácia terasy

Izolácia proti vlhkosti je nevyhnutná a je vedená na stenu budovy, aby sa zabránilo vzniku škvŕn na stenách. Izolácia môže byť vyrobená z tepelne zvarovanej strešnej lepenky, fólie alebo vodotesnej hmoty. 


Najtradičnejšou metódou je použitie dvoch vrstiev strešnej lepenky, ktoré však nemožno zlepiť. Preto je na spodnej časti, připevnenej k zemi, rozptýlený mastenec alebo jemný piesok. Niekedy je vrchná vrstva strešnej lepenky nahradená embosovanou fóliou, teda fóliou s priehlbinami. 


Izolácia z plochej vysokohustotnej polyetylénovej fólie je zase veľmi pružná a nie je problém zlepenia dvoch vrstiev. V tomto prípade je spodná vrstva tiež prilepená k podkladu. Pri použití vodeodolnej hmoty sa izolačný náter vyznačuje vysokou pružnosťou a tesnosťou a zároveň je bezšvový a skrýva drobné škrabance. 


S takou izoláciou nepotrebujete robiť betónový poter a môžete ju hneď dokončit napr. keramickým obkladom. Hmota je položená vo dvoch vrstvách s celkovou hrúbkou 2-4 mm, pričom prvá je prísne izolačná a druhá je lepidlo na dlaždice. 


V prípade izolácie zo strešnej lepenky alebo fólie nesmiete zabudnúť na kryt z betónového poteru, ktorý by mal mať hrúbku 4-5 mm a vystuženie vyrovnávacou sieťou s okami 15 x 15 cm alebo 10 x 10 cm. Poter nielen správne pritlačí izoláciu, ale tiež poskytuje podklad pre dokončenie terasovej dosky. 


Na výrobu poteru sa používa suchá malta a voda. Je potrebné dbať na správnu plastickú konzistenciu celej hmoty, pretože príliš riedka má za následok delamináciu zložiek a tým znižuje pevnosť poteru. Pokiaľ nám záleží na čase, vyplatí sa použiť špeciálnu rýchlo schnúcu maltu.

Elektrická inštalácia

Pri návrhu terasy sa vyplatí zvážiť možnosť napojenia, aby bola terasa ešte funkčnejšia. Správne umiestnenie vonkajšieho osvetlenia vám umožní organizovať nezabudnuteľné večierky alebo relaxovať s knihou. V zime zase máte možnosť zapojenia elektrických ohrievačov. Naviac budete môcť ľahko pripojiť gril, elektrickú sekačku a ďalšie zariadenia.

Stavba terasy pri dome - základy

Až donedávna bol jedným z najobľúbenejších spôsobov výstavby terasy založenie celej konštrukcie na betónovú dosku a jej zakončenie mrazuvzdornými dlaždicami.


Ak je pre vás dôležité, aby bola práca vykonaná rýchlo a nebola príliš drahá, môžete zvážiť stavbu priamo na teréne. Všetko závisí na vašich finančných možnostiach, ale tiež na výbere dokončovacieho materiálu.

Výstavba terasy na zemi

Týmto spôsobom sa stavajú terasy, ktoré majú povrchovú úpravu z betónových dosiek, kamenných dosiek alebo dlažobných kociek.


Tam, kde bude drevená terasa umiestnená, nahromaďte úrodnú vrstvu zeminy, a potom urovnajte terén špeciálnym pieskovým lôžkom a posypte štrkom alebo drveným kameňom.


Celá vrstva by mala mať hrúbku asi 20 cm a musí byť veľmi starostlivo zhutnená.


Aby sa dlažobné prvky nemohli od seba oddialiť, mal by byť pozdĺž okraja terasy usporiadaný rám z betónových obrubníkov alebo dlažobných kociek a upevnený vo vrstve betónu.


Po usadení betónu sa priamo na štrkovej vrstve zhotoví pieskové alebo cemento pieskové lôžko o hrúbke 5-10 cm.


Ďalším krokom je presné vyrovnanie podkladu a umiestnenie dokončovacieho materiálu, t.j.:

  • dlažobné kocky,
  • betónové dosky,
  • kamenné dosky.
  • Pamätajte na správny sklon plochy a jej vyrovnanie.

Výstavba terasy na betónovej doske

Pokiaľ sa stavba terasy vykonáva na betónovej doske, je potrebné odstrániť vrstvu ornice, urobiť vyrovnávaciu podstielku z piesku a následne základ z kameniva, teda jemného štrku alebo zhutnenej drte.


Taký základ by mal mať hrúbku 20 cm, po dôkladnom zhutnení najideálnejšie špeciálnym spaľovacím kompaktorom.


Na základ je položená silná polyetylénová fólia a na ploche presahujúcej 4 m2 bude nutné vystuženie. K tomuto účelu sa používajú oceľové tyče s priemerom 10 mm a rozpery.


Okolo terasy je tiež vhodné mať debnenie z dosiek, prípadne panelov na báze dreva.


Ďalším krokom je betónovanie, ale nemožno zabudnúť ani na dilatačné škáry medzi betónovou doskou a priľahlou stavbou . Proto je potrebné pred zaliatím betónom položiť pruh polystyrénu pozdĺž steny v susedstve terasy. V prípade veľkých plôch budú nutné aj medziľahlé dilatačné škáry.


Betónová doska samozrejme musí mať sklon 1,5-2% v smere od steny domu.


Betón tuhne asi štyri týždne a je dobré jeho povrch každých pár dní polievať vodou, aby celý proces nebol príliš rýchly.


Tip: Čas na tuhnutie betónu môžete zmysluplne využiť a venovať sa výberu nábytku na terasu. Dôležité je myslieť na ochranu pred slnkom a vlastné súkromie. Poznáte tieniace japonské steny?


Pred položením dokončovacej vrstvy je ešte nutné vykonať izoláciu proti vlhkosti.


Terasa je následne najčastejšie pokrytá keramikou alebo drevom.

Výstavba terasy na konštrukcii z trámov

Stavba drevenej terasy začína vykopaním priekopy a vybudovaním debnenia základových pätiek.


Je dôležité, aby betónové pätky boli pod úrovňou mrazu terénu, čo je 1-1,2 m.


Než betón začne tuhnúť, musia byť umiestnené oceľové upevňovacie prvky na podporu drevených trámov. Medzi ich ramená sú umiestnené nosníky spojené skrutkami alebo svorníkmi.


Nosníky sa pripevňujú kolmo k trámom s dodržaním minimálnej vzdialenosti 50 cm.


Na trámoch môžete vyrobiť podlahu z drevených terasových dosiek alebo kompozitných dosiek. Drevené a kompozitné terasové dosky sa inštalujú ako prelamované v rozostupoch 0,5 - 1 cm.


Ďalej je nutné zakryť terasové dosky po stranách terasy, čím sa celá konštrukcia zamaskuje.

Ako postaviť terasu a koľko to stojí?

Pri rozhodovaní o stavbe terasy by ste mali zvážiť všetky aspekty, nielen náklady. Je potrebné brať do úvahy,  kto a ako bude terasu využívať, pretože iné nároky budete mať na terasu pre záhradný odpočinok a iné pre terasu v reštaurácii či hoteli


Prvá otázka súvisí s technologickými možnosťami výstavby terasy.


Prí plánování je dobré venovať pozornosť štýlovému prispôsobeniu terasy k telu domu. Stojí za to pamätať na trvanlivosť materiálov a pohodlie pri používaní. Betónové kocky sú extrémne odolné, ale v porovnaní s klinkerom alebo kameninou náročnejšie na údržbu.


Na druhej strane drevené dosky sa vyznačujú väčšou estetikou, ale niektoré druhy dreva sa vplyvom slnečného žiarenia sfarbujú (nutnosť impregnovať drevo). Zatiaľčo kompozitné dosky sa ľahko inštalujú, ale tiež sa rýchlo poškriabu. Každopádne existuje niekoľko možností.

Stavba terasy z betónových tvárnic a žulových kociek

Zhotovenie terasy z dlažobných kociek je rozhodne jednou z najobľúbenejších metód výroby terasy. Žulové dlažobné kocky vďaka rozmanitosti dostupných tvarov a farieb dávajú možnosť celkom ľubovoľného usporiadania povrchov, vrátane neobvyklých tvarov a vzorov.


Kocky majú tiež rôznu štruktúru, nájdete celkom hladké, aj tie so zaujímavou textúrou, so skosenými hranami, zaoblené alebo mechanicky opracované. 


Betónové kocky sa zvyčajne kladú na spevnený povrch a škáry sa vypĺňajú špeciálnym jemným materiálom, napr. čadičom alebo pieskom.


Betónové kocky sú veľmi odolné voči zmenám teplôt a ich povrch je pohodlný na používanie, pretože nehrozí pošmyknutie.


Terasy zakončené kockami sú častou voľbou tiež kvôli jednoduchosti a rýchlosti realizácie a relatívne nízkym nákladom.


Najlacnejšie betónové kocky sa dajú zohnať za cca 6 eur/m2, no najzaujímavejšie kúsky z hľadiska textúry a farby sa pohybujú v náklade 15-25 eur/m2.


Na druhej strane náklady na položenie dlažby začínajú ceny na cca 6 eur/m2 + náklady spojené s položením hrán (cca 3,50 eur/m2) a prípravou terénu.


Celá práca, teda materiál a práce na terase veľkosti napr. 15 m2 vyjde na 600-900 eur.

Stavba terasy z betónových dosiek

Toto riešenie je ideálne pre minimalistický štýl. Jednoduché betónové dosky skvele zapadnú do modernej architektúry a vybrať si môžete aj rôzne tvary a farby. Najobľúbenejšie sú odtiene šedej.


Dosky sa takisto často pokladajú na zem, veľmi podobne ako kocky. Dôležitá je tu tiež správna príprava substrátu. Betón je veľmi praktický a odolný.


Je však nutné pripomenúť, že ceny dosiek sa bežne pohybujú medzi 20-40 eur/m2, čo značne zvyšuje celkové náklady.

Stavba terasy z prírodného kameňa

Terasy z prírodného kameňa si vyberajú tí, ktorým záleží nielen na odolnom riešení, ale tiež výnimočnom estetickom vyhotovení. Vďaka jedinečnosti každého prvku, zaujímavej štruktúre a dosť nerovnomernej farbe prírodného kameňa.


Zvyčajne sa používajú žulové alebo čadičové kocky, stále častejšie sa používa aj syenit.


Je však potrebné si uvedomiť, že čadič je pri vystavení vlhkosti veľmi klzký. Pokiaľ by terasa mala byť vhodná pre rodinu s deťmi, radšej sa tejto možnosti vyhnite.


K dispozícii sú nielen veľké, ale aj malé formáty kamenných obkladov alebo blokov, čo vám dáva možnosť vytvoriť skutočne úžasný vzor. 


Povrch môže byť:

  • leštený,
  • lúpaný,
  • brúsený,
  • poškriabaný,
  • kefovaný.

Ceny dekoračného kameňa sa pohybujú cca od 20 do 60 eur/m2.


Pri montáži bude nesmierne dôležitý správny výber lepidiel a škárovacích hmôt.

Stavba terasy za pomoci dlažby

Na povrch terasy by ste mali voliť mrazuvzdorné, protisklzové a oteruvzdorné dlaždice a môžete si vybrať z nasledujúcich možností:

  • kamenina,
  • terakota,
  • klinker.

Klinker používaný na terasové povrchy je oveľa tvrdší než fasádne tehly, je teda veľmi trvanlivý, odolný voči nepriaznivým poveternostným vplyvom a má dobré protisklzové parametre.


Také dlaždice je obtiažne zničiť alebo poškriabať. S ich čistením tiež nie sú problémy a na výber je mnoho rôznych tvarov a farieb.


Najlepšia kamenina bude zase v prírodnej verzii, teda neglazovaná s drsným povrchom. Určitý problém môže spôsobiť čistenie takej kameniny.


Treba zdôrazniť, že terasové dlaždice nemenia svoje vlastnosti a farbu vplyvom poveternostných podmienok a možno ich použiť ako na terasy so strešnou zástavbou, tak aj na nezastrešené.


Cena dokončenia terasy terasovými dlaždicami je dosť podobná betónovým dlažobným kockám, dajú sa však pokladať len na dokonale rovný betónový povrch.


Pro mnoho ľudí nie je teplo kachličiek v lete príliš pohodlné, keďže znemožňuje alebo minimálne veľmi sťažuje chôdzu naboso. Toto sa samozrejme dá v horúcich dňoch vyriešiť položením koberčekov či kožušín, prípadne vhodným tienením.

Stavba terasy z dreva

Drevo sa perfektne hodí k záhradnej úprave a poskytuje fantastický vizuálny efekt.


Drevené terasové dosky sa nenahrievajú, ale zároveň sú teplé a príjemné na dotyk.


Na drevenej terase nie je problém chodiť bez topánok, na rozdiel od kamenných, keramických alebo kompozitných dosiek. Rozhodujúci bude výber dreva. Stavba drevenej terasy z dosiek nie je náročná.


Najlacnejšie terasové dosky z borovice alebo smreku stoja cca 10-15 eur/m2. Bohužiaľ smrekové alebo borovicové dosky nie sú príliš odolné, vyžadujú impregnáciu a pravidelnú údržbu.


Dubové terasové dosky sú naopak drahšie, pretože ich ceny sa pohybujú od 20 do 30 eur za m2, ale kvalita dreva je výrazne lepšia. Dub sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu, slnečnému žiareniu alebo zvýšenej vlhkosti vzduchu. Životnosť dubovej terasy na trámoch sa odhaduje na 20 rokov.


Stále častejšie sa používa exotické drevo, ktoré vyniká nielen vysokou cenou, ale predovšetkým mimořiadnymi výkonnostnými parametrami, najmä odolnosťou proti odretiu, poškriabaniu a nepriaznivým poveternostným vplyvom.


Najobľúbenejším drevom je bangkirai (ceny od 55 eur/m2), kempas (o niečo lacnejší, za cca 40 eur/m2) a lapacho (ceny od 75 eur/m2).


Exotické drevo má zvyčajne veľmi neobvyklú farbu a elegantnú kresbu. 


Je tiež dobré vedieť, že olejovanie terasových dosiek z exotického dreva chráni ich prirodzenú farbu.


Drevené terasy sa väčšinou montujú na trámy a celkové náklady sú dvakrát až trikrát vyššie než u terasy z betónových kociek.

Stavba terasy z kompozitných dosiek

Kompozitná terasová doska z plastu je zaujímavou alternatívou drevených terasových dosiek, ktoré sú cenovo podobné.


Kompozitná terasová doska stojí 20-40 eur/m2 a je umiestnená na trámoch.


Kompozit je zmes drevených pilín a polyvinylchloridu s vynikajúcimi protisklzovými vlastnosťami.


Terasu z kompozitných dosiek nie je potrebné každý rok udržiavať a oproti drevenej terase je oveľa jednoduchšie ju zostaviť, takže cena práce bude o niečo nižšia.


K dispozícii sú tiež celé terasové systémy, ktoré zahŕňajú nielen dosky, ale tiež trámy, krycie dosky a všetky spojky.


Takto pripravený systém stojí cca 40-60 eur/m2.


Kompozitné dosky imitujú drevo, ale rozhodne neposkytujú taký tepelný komfort, pretože sa ľahko zahrejú.


V neposlednom rade stojí za to pamätať na použitie vhodných prvkov vybavenia tak, aby bola terasa pohodlná a príjemná na pohľad.

Návod na výstavbu terasy na zemi - krok za krokom

Ako sme už spomínali, postaviť terasu nie je nič zložité, ale vyžaduje si to dobrý plán a precízne prevedenie. Pozrime sa spoločne na postup, ako si vyrobiť terasu na zemi svojpomocne krok za krokom. 

Krok 1. - Príprava pôdy pre terasu na zemi

Prvou etapou sú zemné práce a príprava povrchu. Na začiatku je nutné vykonať výkop, teda odstrániť vrchnú vrstvu ornice. Substrát je nutné očistiť od trávy, rastlín, buriny a  prípadných nečistôt.


Nezabudnite, že zo získanej zeminy môžete okolo terasy vytvoriť efektné zrázy, ktoré po vysadení kvetinami vytvoria jedinečnú ozdobu záhrady. Ďalšími možnosťami spestrenia vášho pozemku môžu být záhony alebo skalky na záhrade. 

Krok 2. - Základy, montáž obrubníkov a zaistenie hrán

Ďalším krokom je zhotovenie základov a zaistenie okrajov terasy. Základy terasy na teréne môžu byť z kameniny zhutnenej vrstvami. Na okraje sa najlepšie hodia betónové obrubníky, palisády alebo kvetináče. Mali by však byť prispôsobené výške terasy a prípadným sklonom okolo nej.


Pri veľmi vysokých projektoch je potrebné zvážiť oporné múry. Pri výbere a nákupe potrebných produktov sa v tejto veci vyplatí poradiť sa s odborníkom, ktorý vám poradí najlepšie riešenie.

Krok 3. - Vyhotovenie povrchu terasy

Keď máte vytvorený základ, rozprestriete naň pieskovú podstielku. Musí byť dôkladne zhutnená, čo môžete vykonať špeciálnym zariadením, teda kompaktorom, alebo ručne pomocou zemného kompaktoru. Pokiaľ zvolíte druhú možnosť, bude sa vám hodiť guľatý drevený trám alebo kovový mostík.


Urovnaný a spevnený podklad je pripravený pre poslednú fázu tvorby terasy - dlažbu. V závislosti na tom, z akých materiálov urobíte terasu na zemi, položíte dlažobné kocky alebo betónové dosky a vytvoríte špecifické vzory.


Najlepšie je začať pokladať dlažbu od rohu. Pre dosiahnutie rovného povrchu sa oplatí použiť vodováhu a povraz priviazaný k protiľahlým kolíkom. Dávajte pozor, aby ste nepoškodili skôr pripravenú vrstvu podstielky. 


Pokladajte po sebe idúce rady dosiek alebo kociek s malými medzerami. Spojte ich k sebe jemným poklepaním gumovou paličkou. Nakoniec vyplňte medzery medzi komponentmi pieskom alebo jemným štrkom.

Ako položiť dlažbu terasy z dlažobných kociek?

  • Ryhovanie
  • Prvým krokom pri pokladaní dlažobných kociek je ryhovanie. Spočíva vo vytvorení priehlbiny v zemi cca 20-50 cm (podľa hrúbky vami zvolenej kocky). Je potrebné odstrániť úrodnú časť pôdy, teda tzv. humus a korene rastlín. Priehlbinu môžete vyhĺbiť lopatou, ale v prípade väčšej plochy a hrúbky kocky budete musieť použiť cestný stroj, napr. buldozér-nakladač. 


    Hĺbku je potrebné dobre vypočítať – aby po príprave základov a podstielky bola výška kocky v rovnakej úrovni ako okolitý terén. Pri ryhovaní nezabúdajte ani na dodržanie mierneho sklonu substrátu, ktorý zaistí ľahký odtok vody.

  • Nastavenie obrubníkov
  • Druhým krokom pri pokladaní dlažobných kociek ba malo byť osadenie obrubníkov. Šírku cesty/uličky môžete zvoliť tak, aby ste sa vyhli neskoršiemu sekaniu chodníku. K dokonalému vyrovnaniu celého povrchu vám pomôže vhodné nastavenie chodníkových alebo cestných obrubníkov. Obrubníky tak budú fungovať ako „rám“ pre povrch, na ktorom budete pracovať.

  • Základ a podstielka
  • Podklad pre dlažobné kocky je potrebné dôkladne zhutniť a pripraviť prvú vrstvu, teda podklad. Podklad pre dlažobné kocky je nesmierne dôležitý, pretože na ňom bude závisieť filtrácia a stabilita vášho povrchu. Pre základ je najlepšie použiť štrk, drvený kameň alebo piesok zmiešaný s cementom. 


    Takto vytvrdený povrch je vhodné doplniť druhou vrstvou, teda podstielkou ​​na dlažobné kocky. Umožní pohodlné umiestnenie kociek. Podstielku je najlepšie vyrobiť z piesku, nezabudnite znovu vyrovnať a urovnať zem. Druhá vrstva by však nemala byť zhutnená.

  • Pokladanie dlažobných kociek
  • Po príprave jednotlivých vrstiev prejdete na hlavnú fázu, ktorou je položenie dlažobných kociek. Začnite od okrajov tak, že jednoduche priložíte viac kociek a v prípade potreby ich pri nerovnej vrstve podrazíte gumovou paličkou. Ak sú však kocky príliš nízko, pridajte piesok.

  • Škárovanie dlažobných kociek
  • Skôr než pristúpite k poslednej fáze práce, ktorou je škárovanie dlažobných kociek, musíte myslieť na prípadné rezanie kociek (pre tento účel sa bude hodiť brúska), pokiaľ sa nezmestia do hraníc obrubníkov. Potom celý povrch posypte preosiatym pieskom, tak aby vyplnil všetky medzery. Dodatočne môžete pripravenú dlažbu zaliať vodou. Takto pripravené pojidlo povrch stabilizuje. Pieskovanie škár dlažby je nesmierne dôležité pre stabilitu podkladu.

    Najčastejšie chyby pri pokladaní dlažobných kociek

    Ako sme u niekoľkokrát spomenuli - pokladanie dlažobných kociek nie je nič zložité,. No aj tu treba postupovať precízne, pretože nedbalo a narýchlo položená dlažobná kocka môže v budúcnosti namiesto skrášlenia znetvoriť okolie vášho domu. Oplatí sa preto byť dôkladný a presný, vďaka čomu se vyhnete nákladným opravám zle položených dlažobných kociek.


    Ako poznáte, že dlažobné kocky potrebujú vylepšenie? Červené svetlo by sa malo rozsvietiť, pokiaľ je povrch nestabilný a neplní svoju funkciu. Správne položené dlažobné kocky by mali byť odolné, stabilné a zaisťovať bezpečnosť. Pokiaľ sa jednotlivé bloky začnú hýbať alebo prepadať, znamená to, že pôda bola nedostatočne spevnená. 


    Čo sa stane, keď je podklad nepresne zhutnený a zemina pod chodníkom je príliš plytko vykopaná? Účinky takto nedbalo pripraveného substrátu možno pozorovať v zime, kedy sa dlažobné kocky pri mrazoch nevzhľadne vydujú.


    Ďalšími problémami sú nestabilita kotníku a tzv. „kľúčovanie“ chodníku. Jednotlivé kocky sa pohybujú a chôdza po takom povrchu je pomerne nebezpečná. Ako uložiť a usporiadať kocky, aby sa tomu zabránilo? 


    Medzery medzi kameňmi najprv veľmi dôkladne vyplňte pieskom, aby boli všetky prvky nehybné. Veľmi dôležitým krokom pri pokladaní dlažby je konečné zhutnenie k zemi - dlažobné kocky je potrebné veľmi silno pritlačiť a dbať na to, aby boli dobre zapustené.

    Krok 4. - Starostlivosť o terasu 

    O terasu na zemi je potrebné starať sa pravidelne a v súlade s použitým povrchom. Okrem bežnej údržby je dobré ich raz za čas umyť vodou a jemným saponátom (napríklad pod tlakom). 


    Keramické dlaždice pravidelne umyte a pred zimou a po nej skontrolujte, či na nich nie sú praskliny alebo iné vady. Najviac práce si vyžiada drevená terasa na zemi, ktorú je potrebné udržiavať a impregnovať. Jej elegantný vzhľad však iste vynahradí nutnosť pravidelnej starostlivosti.

    Pergola

    Ak plánujete stavbu terasy, je vhodné zamyslieť sa tiež nad jej zastrešením - pergolou. Pergola je výborným architektonickým prvkom záhrady, pretože plní funkciu estetickú aj praktickú. Je to kryt proti dažďu alebo slnku, je konštrukčne odolná a je krásnou dekoráciou.

     

    Obrastená vínnou révou alebo obklopená rastlinami navodzuje príjemnú atmosféru. Medzi obľúbené praktické výhody pergoly v posledných rokoch patrí aj možnosť umiestnenia fotovoltických panelov.


    Jej stavba nie je náročná. Pergolu si rovnako ako terasu môžete zhotoviť svojpomocne. Pokiaľ jej plocha nepresahuje 35 m2  nevyžaduje získanie stavebného povolenia. 

    Ako postaviť záhradnú pergolu?

    Najobľúbenejšia pergola do súkromnej záhrady je tá z drevenej konštrukcie s malou hmotnosťou. K jej inštalácii budete potrebovať kotvy, ktoré sa zabijú do zeme a následne sa do nich zapustia koly. To udrží zvislú truktúru. Samotný spôsob zapustenia pergoly závisia na jej veľkosti a rastlinách, ktoré na nej budú rásť.


    Mali by ste tiež vedieť, že prvky na jej výrobu by mal výrobca tlakovo impregnovať, pretože prostriedok tak preniká hlboko do dreva. To zaisťuje dostatočnú odolnosť voči nepriaznivým poveternostným podmienkam, ako je dážď, intenzívne slnko a mimo sezónu sneh.


    Pergolu môžete umiestniť do rohu pozemku alebo na akékoľvek iné miesto, kde bude tvoriť izolovanú stavbu. Môže sa tiež stať rozšírením domu a poskytovať tieň terase.

    Čo si na stavbu pergoly pripraviť?

    Pri príprave stavby pergoly by ste sa mali postarať o základné náradie, ako šrobovák, kovové skrutky, štetce na natieranie a nanášanie ochranných prostriedkov a vodováhu. Ďalej budete potrebovať truhlársku svorku, uhlovú, oscilačnú či pásovú brúsku, frézu a lepidlo. Najdôležitejšími prvkami sú stĺpiky a lišty z vybranej dreviny.


    Aké drevo zvoliť pre stavbu pergoly?

    Záhradná pergola môže byť vyrobená prakticky z takmer akéhokoľvek druhu dreva. Môžu to byť pôvodné typy alebo exotické. Najčastejšie sa však stavia z agátu, pretože je vysoko odolný voči nepriaznivému počasiu. Obľúbenými druhmi sú napr. dub alebo buk, lacnejšie a zároveň mäkšie drevo je napríklad borovica.


    Najdôležitejšia je však správna impregnácia dreva – bez ohľadu na to, aký druh dreva zvolíte.

    Ako postaviť pergolu krok za krokom?

    Najprv si nakreslite prvotný návrh vašej pergoly. Starostlivo zmerajte všetky prvky, ktoré ju budú tvoriť. Môžete začať s hranolmi, ktoré podporia konštrukciu. Potom urobte otvory - môžete ich najprv vyvŕtať a potom dokončiť frézou, aby ste ich v prípade potreby zväčšili. Ich veľkosť závisí na tom, či v nich budú skrutky.


    Po vyrezaní príslušných kusov dreva by mali byť jeho strany starostlivo obrúsené. Dôležité je aj ich dôkladné vyčistenie od prachu a peľu. Povrch by mal byť tiež odmastený extrakčným benzínom alebo ochranným prostriedkom. Naimpregnujte a následne naneste vrchný náter, ktorý má slúžiť ako ochrana povrchu proti vlhkosti alebo slnečnému žiareniu.


    Drevené záhradné stavby by nemali byť umiestnené priamo na zemi. V tejto situácii sa odporúča naliať základ, alebo jednoducho kúpiť kovové montážne kotvy. Mali by byť rovnomerne vyrovnané. 


    Pre väčšiu stabilitu tohto typu pilierov ich môžete podporiť nosníkmi. Stĺpiky by mali byť inštalované paralelne k sebe, najlepšie každých 1,5 m. Potom priskrutkujte bočné nosníky, ktoré tvoria steny a strechu.


    Priskrutkujte bočné lamely ku zvislým stĺpikom tak, aby medzi nimi bola zachovaná rovnomerná vzdialenosť. Keď chcete, aby bola pergola pokrytá rastlinami, oplatí sa urobiť väčšie priestory. Tesárske svorky udržia drevené prvky na mieste. 


    A máte všetko pripravené. Zostáva dekorácia, ktorú môžu tvoriť zelené prvky, ale tiež vzdušné materiály upevnené v hornej časti trámov, prútené prvky alebo lucerny.

    Zhrnutie

    Rozhodnutie postaviť pri svojom dome terasu nebudete ľutovať. Ide o veľmi praktický a zároveň skrášľujúci prvok každého domu a záhrady. Je dôležité nepodceniť projektovanie, zvoliť vhodné materiály odpovedajúce vašim finančným možnostiam, držať sa návodu a mať šikovné ručičky. 


    Ak sa rozhodnete aj pre stavbu zastrešenia, získate tým mnoho praktických výhod. Nebudete napríklad obmedzeni len na ratanový nábytok, ale môžete si vybrať aj z materiálov, ktoré nie sú tak náchylné na poškodenie z dôvodu zlých poveternostných podmienok.



    Ak si nie ste istí, či stavbu zvládnete, neváhajte sa obrátiť na profesionálov, ktorí vám vo veci stavby poradia či ju zhotovia za vás. Prajeme mnoho pohodových chvíľ strávených na slnkom zaliatej terase.

    PODOBNÉ ČLÁNKY